FOTO: Prechádzka mesačnou krajinou. Liptovskú Maru sčasti vypustili, odkryla kus minulosti

TA3/hm
28.3.2022 15:00

Druhá najväčšia vodná nádrž na Slovensku láka v týchto dňoch zvedavcov, ktorí sa chcú prejsť po jej dne a nahliadnuť do histórie. Čiastočné vypustenie Liptovskej Mary odkrylo torzo z okolia zaplavených obcí a počas slnečných jarných dní prilákalo stovky ľudí. Ak nemáte cestu okolo, pozrite si, ako to tam na konci marca po vypustení vyzeralo.

FOTO: Prechádzka mesačnou krajinou. Liptovskú Maru sčasti vypustili, odkryla kus minulosti
TASR/Dušan Hein (ilu)

Liptovská Mara sa nachádza medzi Liptovským Mikulášom a Ružomberkom. Pôvodne sa hovorilo, že je z hľadiska objemu najväčším vodným dielom, no ako uvádza web Slovenské moria, po zameraní v roku 1993 jej patrí druhé miesto. Prvé obsadila Oravská priehrada. Okolo vodného gigantu prechádza diaľnica, neprehliadnu ho tak ani okoloidúci vodiči. Po tom, ako sa ju rozhodli čiastočne vypustiť, prilákala aj stovky zvedavcov, ktorí sa prechádzali po jej dne.

Priehradu začali stavať na konci 60. rokov, dokončili ju v roku 1975. Liptovská Mara pohltila svojou veľkosťou 13 obcí - 12 bolo zaplavených úplne, jedna čiastočne. Celé pod vodou skončili obce Čemice, Demčín, Liptovská Mara, Liptovská Sielnica, Nižné Dechtáre, Paludza, Parížovce, Ráztoky, Sestrč, Sokolče, Vrbie, Vyšné Dechtáre, čiastočne - Liptovský Trnovec Bukovina.

lm TASR/Miroslava Mlynárová

Pre výstavbu vodného diela Liptovská Mara muselo z lokality odísť až 940 rodín, čo predstavuje vyše 4000 ľudí. Vodné dielo pozostáva zo zemnej priehrady a z vodnej elektrárne.

LM TASR/Miroslava Mlynárová

"Pri výstavbe sa premiestnilo 11 mil. m3 zeminy, okolo 300 tis. m3 kameňa a viac ako 400 tis. m3 betónu a železobetónu," uvádza Združenie miest a obcí z okolia vodných nádrží na Slovensku. Pred rokmi ju vystavali v rámci systému Vážskej kaskády, ktorý zahŕňa 22 priehrad a vodných elektrární.

Hlavným dôvodom, prečo ju pred takmer polstoročím vybudovali, boli každoročné povodne a Váh, ktorý sa vylieval z koryta. Mnohých rieka pripravila o život. Liptovská Mara slúži dnes na protipovodňovú ochranu a tiež na výrobu elektrickej energie. Pre očakávané topenie snehu na horách ju tento rok čiastočne vypustili. Odkryli sa tak napríklad aj pozostatky niekdajšej cesty, ktorá spájala zatopené obce.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok