Zavretím dievčenských škôl to nekončí, Taliban voči ženám ďalej pritvrdzuje

TA3 TASR
28.3.2022 09:23

Fundamentalistické hnutie Taliban nariadilo leteckým spoločnostiam v Afganistane, aby ženám, ktoré nesprevádza mužský príbuzný, nedovolili nastúpiť na palubu lietadla. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP, ktorá sa odvolala na predstaviteľov rezortu letectva.

Situácia je zúfalá. Afganci predávajú obličky, aby sa najedli. Niektorí aj vlastné deti
TASR/AP (ilu)

Toto rozhodnutie bolo prijaté ešte minulý štvrtok, na stretnutí zástupcov Talibanu, dvoch leteckých spoločností - Ariana Afghan a Kam Air - a letiskových imigračných úradov, uviedli zdroje pre AFP, z ktorej TASR správu prebrala. Samotné ministerstvo dopravy v Kábule uviedlo, že nevydalo žiadnu smernicu, ktorá by ženám zakazovala, ale lietadlami cestovali bez sprievodu. List, ktorý vysoký predstaviteľ spoločnosti Ariana Afghan poslal jej personálu po stretnutí s Talibanom a ktorého kópiu získala agentúra AFP, však nové opatrenie potvrdil.

Najnovšie rozhodnutie týkajúce sa žien nasleduje súčasne po tom, ako boli minulú stredu v Afganistane zatvorené všetky dievčenské stredné školy. Ich otvorenie bolo pritom povolené len niekoľko hodín pred tým. Tento typ škôl bol v Afganistane zavretý od augusta, keď sa Taliban opäť chopil moci v krajine. Úrady stále neuviedli jasný dôvod na zmenu politiky.

Taliban po svojom nástupe k moci prisľúbil miernejšiu verziu svojej tvrdej islamistickej vlády, ktorá charakterizovala jeho prvé pôsobenie pri moci v rokoch 1996 až 2001. Od augusta však Afganky prišli o väčšinu výdobytkov, ktoré získali za uplynulé dve desaťročia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok