Zelenskyj hovoril o neutralite. Ruský cenzúrny úrad v zápätí varoval tamojšie médiá, aby rozhovor nezverejňovali

TA3
27.3.2022 21:14

Ukrajina je pripravená rokovať o neutralite. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to povedal pri rozhovore s ruskými médiami. Ruský cenzúrny úrad v zápätí na to varoval tamojšie médiá, aby rozhovor nezverejňovali. Začiatkom týždňa sa rovnako začnú mierové rokovania medzi oboma stranami, tentokrát osobne v Turecku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu povedal, že mierový vyjednávači Kyjeva sa zaoberajú požiadavkou Ruska o neutralite Ukrajiny. Neutrálny štatút Ukrajiny je jednou z kľúčových požiadaviek Ruska v mierových rozhovoroch s Ukrajinou, pripomína AFP.

"Tento bod rokovaní je pre mňa pochopiteľný a rokuje sa o ňom, pozorne sa skúma," povedal Zelenskyj v rozhovore pre viacero nezávislých ruských médií. Kremeľ v marci uviedol, že Rakúsko či Švédsko ponúkajú vzor neutrality, ktorý by mohla prijať aj Ukrajina - s cieľom pomôcť ukončeniu ruskej invázie. Ukrajina však takýto návrh odmietla s tým, že mierové rokovania s Moskvou by mali byť zamerané na "bezpečnostné záruky."

"Roskomnadzor ruské médiá upozorňuje na nevyhnutnosť zdržať sa zverejnenia tohto rozhovoru," uviedla služba vo vyhlásení. Roskomnadzor podľa svojich vyjadrení takisto posúdi všetky média, ktoré rozhovor s ukrajinským prezidentom uskutočnili, s cieľom určiť "rozsah zodpovednosti a opatrení" prijatých v reakcii na tento rozhovor.

Medzi novinármi, ktorí nedávno prostredníctvom videokonferencie hovorili so Zelenským, je reportér denníka Kommersant, i novinári nezávislého webu Meduza a nezávislej ruskej televíznej stanice Dožď. Meduza a Dožď sú v Rusku zablokované.

Medusa predmetný rozhovor vo Zelenským v nedeľu zverejnila aj napriek upozorneniu zo strany Roskomnadzora, píše AFP. Tento nezávislý web je dostupný pomocou alternatívnych pripojení na internet a zo zahraničia, dodáva agentúra. Od 4. marca v Rusku platí zákon o trestnom postihu za "falošné správy" o ruskej armáde. Viaceré médiá po prijatí zákona oznámili, že ukončujú svoju činnosť, alebo nebudú písať o vojne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok