Protestujúci Ukrajinci si v Budapešti uctili pamiatku obetí v Mariupole

TA3 TASR
27.3.2022 20:11

Ukrajinci v nedeľu v Budapešti na peštianskom nábreží pri súsoší holokaustu zorganizovali protivojnovú demonštráciu.

Ruský útok na divadlo v Mariupole si mohol vyžiadať približne 300 obetí, uviedlo vedenie mesta
Twitter/Dmytro Kuleba

Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba na Facebooku popoludní zverejnil status, v ktorom uviedol, že účastníci si protestom pripomenuli najmenej 300 žien, detí a starších ľudí, ktorých zabila ruská bomba. "Rusko pácha barbarstvo, ktoré Európa nevidela od druhej svetovej vojny," píše Kuleba.

Protestné zhromaždenie bolo podľa 24.hu inšpirované videoposolstvom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý sa minulý týždeň v noci na piatok prihovoril lídrom EÚ počas dvojdňového summitu Európskej rady v Bruseli.

Zelenskyj v prejave vyzdvihol mnohé krajiny, ktoré stoja pri Ukrajine. Pozornosť ale upriamil aj na krajiny, ktoré sa zdráhali prijať opatrenia na podporu jeho vlasti a ostro kritizoval Maďarsko, ktoré následne vyzval, aby prestalo váhať s prijatím sankcií či povolením prevozu zbraní smerujúcich na Ukrajinu cez svoje územie.

Ukrajinský prezident v tejto súvislosti spomenul budapeštianske súsošie Topánky, ktoré je spomienkou na obete zastrelené v rokoch 1944-45 na brehu Dunaja príslušníkmi fašistických Šípových krížov. "Pozrite sa na tie topánky a pochopíte, ako sa v dnešnom svete môže opäť odohrať masové zabíjanie. To je to, čo dnes robí Rusko," dodal ukrajinský prezident.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok