V Šanghaji zúri koronavírus. Vedenie mesta chce zaviesť postupný lockdown

TA3 TASR
27.3.2022 17:22

Vedenie čínskeho mesta Šanghaj v nedeľu oznámilo, že v tomto meste zavedie postupný lockdown s cieľom zastaviť nárast prípadov ochorenie Covid-19 spôsobený variantom omikron.

Podľa novej štúdie koronavírus neunikol z laboratória. Prvým nakazeným bola predavačka z trhu
TASR/AP

TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Toto najľudnatejšie čínske mesto s približne 25 miliónmi obyvateľov podľa vlády od pondelka (28. marca) na päť dní uzavrie svoju východnú polovicu. Podobný lockdown západnej polovice mesta sa začne v piatok 1. apríla.

Východná časť mesta známa pod názvom Pchu-tung, kde sa nachádza hlavné medzinárodné letisko a finančné centrum, bude uzavretá od pondelka do piatku. Obyvateľov tejto časti mesta budú testovať. Od piatku takéto opatrenia postihnú západnú časť mesta Pchu-si.

Šanghaj je v období posledných dní hlavným ohniskom nákazy v Číne, kde sa počty prípadov začali prudko zvyšovať začiatkom marca, pripomína AFP.

Hoci sú tieto počty v celosvetovom kontexte aj naďalej zanedbateľné, v Číne predstavujú najvyššie hodnoty od začiatku pandémie, konštatuje agentúra. Prvé prípady koronavírusu zaznamenali na konci roka 2019 v čínskom meste Wuchan.

Lockdowny už pre nárast počtu prípadov zaviedli aj na ďalších miestach v krajine. Šanghaj sa však až doteraz úplnému lockdownu vyhýbal. Úrady uviedli, že je nevyhnutné, aby tento prístav a finančný uzol aj naďalej zostal v prevádzke.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok