Ukrajinu od začiatku ruskej invázie opustilo už viac ako 3,8 milióna ľudí

TA3 TASR
27.3.2022 16:53

Ukrajinu od začiatku ruskej invázie opustilo viac než 3,8 milióna ľudí; tok utečencov sa však prudko spomaľuje. Vyplýva to z nedeľňajších údajov Organizácie Spojených národov.

Utečencov bude koordinovať nová pracovná skupina, fungovať má nonstop
TASR/AP

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov na svojej webovej stránke uviedol, že z krajiny odišlo 3.821.049 Ukrajincov. Približne 90 percent z nich tvoria ženy a deti. Do Poľska prišlo 2,2 milióna z týchto osôb. Viac ako pol milióna prekročilo hranice Rumunska a takmer 300.000 je v Rusku. Slovensko podľa údajov Ministerstva vnútra SR zaznamenalo od vypuknutia vojny na Ukrajine príchod 279 607 utečencov. Denné počty osôb, ktoré z Ukrajiny odchádzajú, sa však znižujú a počas posledných dní dosiahli okolo 50 000 ľudí denne, píše AFP.

Celkovo svoje domovy podľa OSN opustilo viac ako 10 miliónov Ukrajincov. Takmer 6,5 milióna z nich sú vnútorne vysídlené osoby. OSN vo štvrtok (24. marca) oznámila, že od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy 24. februára bola zo svojich domovov vysídlená viac než polovica všetkých detí na Ukrajine.

"Jeden mesiac vojny na Ukrajine viedol k vysídleniu 4,3 milióna detí - viac než polovice detskej populácie Ukrajiny, ktorá podľa odhadov predstavuje 7,5 milióna," uviedol vo vyhlásení Detský fond OSN

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok