Korčok rokoval v Katare aj o dodávkach skvapalneného plynu

TA3 TASR
27.3.2022 14:22

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok absolvoval v Katare sériu bilaterálnych rokovaní aj o možnostiach dodávok skvapalneného plynu z krajín Perzského zálivu. V Katare sa zúčastnil na podujatí Doha Forum 2022. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Slovensku sa hlási vyše 200 ľudí, ktorí by chceli odísť z Afganistanu, potvrdil Korčok
TASR/Jakub Kotian

"Dohodli sme sa, že budú prebiehať ďalšie rokovania tak, aby sa Slovensko postupne zbavovalo doterajšej jednostrannej závislosti od dodávok ruského plynu," zdôraznil Korčok. Vyjadril podporu dodávkam skvapalneného plynu z Kataru na európske trhy. "Táto krajina pre Slovensko predstavuje výrazný potenciál vzhľadom na svoju pozíciu významného regionálneho hráča v oblasti energetiky, financií či medzinárodnej prepravy," vyhlásil minister.

Medzinárodné spoločenstvo čelí podľa Korčoka výzvam, ktoré by v 21. storočí mali ostať už len v učebniciach dejepisu. "A tu myslím pokusy o prekresľovanie medzinárodných hraníc hrubou vojenskou silou či nárokovanie si na pomyselné sféry vplyvu na úkor slobody a suverenity iných štátov. Aj napriek neistotám súčasnej doby nesmieme podľahnúť pocitu straty kontroly a bezmocnosti nad medzinárodným dianím," dodal.

Zároveň zdôraznil potrebu posilniť a upevniť medzinárodný poriadok založený na pravidlách a medzinárodnom práve. "Ten, kto sa rozhodne prekročiť a porušiť tieto pravidlá, musí čeliť ráznemu odporu," podotkol.

Korčok absolvoval bilaterálne rokovania s viacerými partnermi vrátane podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí Kataru Mohammeda bin Abdulrahman Al-Tháního, katarského ministra obchodu a priemyslu Mohammeda Bin Hamad Bin Qassim Al-Abdullah Al-Tháního, šéfa ománskej diplomacie Sayyida Badr bin Hamad bin Hamood Albusaidiho a ministra zahraničných vecí Jordánska Aymana Safadiho.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok