Je čas sa báť? Pravdepodobnosť, že Rusko použije jadrové zbrane, rastie, vyhlásil japonský premiér

TA3 ČTK
26.3.2022 14:43

Pravdepodobnosť, že Rusko použije jadrové zbrane, rastie. V Hirošime, prvom meste zasiahnutom jadrovou bombou, to povedal japonský premiér Fumio Kišida, ktorý miesto navštívil spoločne s americkým veľvyslancom. Japonsko sa ako jediná krajina napadnutá atómovými zbraňami pravidelne vyjadruje proti jadrovému zbrojeniu. Kišida, ktorý Hirošimu zastupuje v parlamente, navštívil spolu s ambasádorom Rahmom Emanuelom mestský pamätník mieru a múzeum.

Jadrová zbraň 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"V čase, keď je možnosť použitia jadrových zbraní Ruskom čím ďalej reálnejšia, verím, že návšteva veľvyslanca Emanuela v Hirošime (...) sa stane silným posolstvom pre medzinárodné spoločenstvo," povedal Kišida v rozhovore s televíziou NHK. "Verím, že naša návšteva mala zmysel," dodal. Ruská invázia na Ukrajine ukazuje, aké ťažké je vytvoriť svet bez jadrových zbraní, myslí si japonský premiér.

Ruský prezident Vladimír Putin sa jadrovým útokom priamo nevyhráža, pripomínajú agentúry. Pri začatí invázie na Ukrajinu 24. februára však varoval, že každý, kto bude Rusku brániť, bude čeliť "takým následkom, s akými ste sa vo svojej histórii ešte nestretli". Niektorí politici a odborníci to považujú za hrozbu použitia jadrových zbraní. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok uviedol, že Rusko by použilo jadrové zbrane, ak by bola ohrozená existencia krajiny.

Lídri skupiny ekonomicky vyspelých krajín G7 v piatok v Bruseli varovali Moskvu pred použitím biologických, chemických alebo jadrových zbraní na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok