Mladičov podriadený dostal za Srebrenicu doživotie

TA3, SITA
12.12.2012 18:22

Medzinárodný trestný tribunál OSN pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v stredu odsúdil niekdajšieho priameho podriadeného bývalého bosnianskosrbského generála Ratka Mladiča na doživotie.

Mladičov podriadený dostal za Srebrenicu doživotie
SITA

Zdravka Tolimira, niekdajšieho tretieho najhľadanejšieho Srba po Mladičovi a niekdajšom lídrovi bosnianskych Srbov Radovanovi Karadžičovi, uznali vinným z genocídy. Podľa sudcu bol Tolimir "pravou rukou Mladiča a niekedy vedel viac, ako Mladič sám". Verdikt je ďalším úderom pre Srbsko, ktoré je stále pobúrené z nedávneho prepustenia dvoch chorvátskych generálov a kosovského expremiéra. Tých spod obvinení z vojnových zločinov oslobodili.

Tolimir sa vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti dopustil počas vojny na Balkánskom polostrove v prvej polovici 90. rokov. Vtedy bol veliteľom spravodajského a bezpečnostného oddelenia bosnianskosrbskej armády a bol priamo podriadený generálovi Mladičovi.

Podľa tribunálu dnes 64-ročný Tolimir vedel o pláne vyčistiť enklávy Srebrenica a Zepa, pričom dobrovoľne sa na tomto projekte zúčastnil. V júli 1995 podľa ICTY na rozkaz Karadžiča obsadil Srebrenicu, kde následne srbské jednotky vedené Mladičom zabili tisíce moslimov. Tolimir, ktorého chytili v roku 2007 po 12 rokoch na úteku, sa obhajoval slovami o údajnom "boji proti teroristickým skupinám".

ICTY v novembri zbavil obvinení z vojnových zločinov bývalého kosovského premiéra Ramusha Haradinaja a ďalších dvoch vysokopostavených predstaviteľov Kosovskej oslobodzovacej armády (UÇK). Navyše krátko pred tým oslobodil dvoch chorvátskych generálov Anteho Gotovinu a Mladena Markača, taktiež obvinených z vojnových zločinov. Belehrad je pobúrený, keďže spomedzi zadržiavaných Srbov obvinení nezbavili nikoho a v haagskej väzbe sedia aj dve najvplyvnejšie postavy balkánskych vojen v 90. rokoch - Karadžič a Mladič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok