Patriot na Sliači je pripravený, posilní sa i protivzdušná obrana na východe, uvádza rezort obrany

TA3 TASR
25.3.2022 21:35

Systém protivzdušnej obrany Patriot, ktorý je umiestnený na leteckej základni Sliač, je pripravený. Jednou kompletnou batériou je schopný poskytnúť ochranu nad strategickou častou stredného Slovenska. Posilniť sa má aj protivzdušná obrana na východnej hranici.

Patriot
TASR/AP

Priblížila, že ďalšie batérie systému Patriot sa majú zapojiť v najbližších dňoch. Celkovo budú Slovensko chrániť dve nemecké a jedna holandská batéria tak, aby pokryli čo najväčšiu časť územia. Systém Patriot v nasadenej verzii PAC3 predstavuje podľa ministerstva jeden z najsofistikovanejších systémov protivzdušnej a protiraketovej obrany.

„Ďakujem spojencom za rýchlu reakciu, ktorá dokazuje pripravenosť a ochotu členských krajín NATO zaistiť našu obranu a bezpečnosť. Chcem upokojiť obyvateľov, že spojenecká technika, ale aj personál, sú tu na posilnenie našej obrany a nie je žiadny dôvod na obavy z ich prítomnosti,” uviedol minister obrany Jaroslav Naď.

Rezort pripomenul, že v najbližšom období sa očakáva nasadenie ďalších systémov ako slovenskej, tak spojeneckej protivzdušnej obrany, a to najmä na východnej hranici SR. Ako lokality nasadenia bude MO preferovať existujúcu infraštruktúru Ozbrojených síl SR. "V tejto súvislosti prosíme verejnosť, aby aj naďalej zvýšila opatrnosť a rešpektovala pokyny pri cestných presunoch techniky," doplnila Kovaľ Kakaščíková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok