Putin podpísal zákon, ktorý hrozí väzením za nepravdivé správy o práci úradov v zahraničí

TA3 ČTK
25.3.2022 21:30

Ruský prezident Vladimír Putin podpísal novoprijatý zákon, ktorý hrozí až 15 rokmi väzenia za lživé správy o činnosti ruských štátnych orgánov pôsobiacich v zahraničí pri ochrane záujmov krajiny a jej občanov. Uviedli to večer ruské médiá.

Oligarchovia
TASR/AP

Denník Kommersant pripomenul, že návrh zákona predložil predseda snemovneho výboru pre informačnú politiku Alexander Chinštejn z vládnej strany Jednotné Rusko ako analógiu k predtým prijatému zákonu, ktorý hrozí 15 rokmi za mrežami za to, čo úrady vyhodnotia ako klamlivé správy o počínaní ruských ozbrojených síl.

Pod štátnymi orgánmi pôsobiacimi v zahraničí sa rozumie napríklad ruské diplomatické zastúpenie, ruská národná garda, prokuratúra alebo ruské ministerstvo pre mimoriadne udalosti, vysvetlila skôr v rozprave poslankyňa Irina Paňkinová podľa agentúry TASS.

Ruská národná garda, podriadená priamo Putinovi, je podľa médií teraz nasadzovaná na pacifikáciu dobytých území na Ukrajine.

Zákon zakazujúci šírenie lživých správ o ruskej armáde bol prijatý na začiatku marca nedlho po tom, čo Rusko začalo 24. februára vojenskú inváziu na Ukrajinu. Podľa kritikov si s jeho pomocou Kremeľ vynucuje, aby sa v Rusku nešírili informácie, ktoré nie sú presne v súlade s jeho výkladom pôsobenia ruských síl na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok