Summit EÚ sa zhodol na možnosti spoločných nákupov plynu, uviedla von der Leyenová

TA3 ČTK
25.3.2022 20:41

Lídri krajín Európskej únie sa po viac ako osemhodinovej diskusii zhodli na tom, že ich štáty budú môcť v záujme zníženia vysokých cien plynu siahnuť k spoločným nákupom. Podporili tiež návrh na zavedenie povinnosti plniť pred zimou plynové zásobníky. Po skončení druhého dňa summitu to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Požiadavky obzvlášť juhoeurópskych krajín na zavedenie cenových stropov síce summit neschválil, komisia však podľa svojej šéfky do mája preverí možnosti oddelenia ceny plynu a elektriny, o ktoré sa tieto štáty rovnako usilovali. Lídri sa podľa nej navyše zhodli na zavedení osobitného energetického režimu pre Španielsko a Portugalsko.

"Namiesto aby sme sa preplácali a vyháňali ceny nahor teraz spojíme svoj dopyt," ocenila dohodu summitu na spoločných nákupoch von der Leyenová. Španielsky premiér Pedro Sánchez, ktorý podľa diplomatov hrozil zablokovaním záverov v prípade odmietnutia požiadaviek na výraznejšie spoločné kroky, dohodu summitu ocenil. Energie v Európskej únii, ale aj inde vo svete, prudko zdraželi vlani v súvislosti s oživením po koronavírusovej kríze a s nedostatočnými zásobami plynu. Teraz sa však Európa obáva nového zdražovania kvôli ruskej invázii na Ukrajinu a súvisiacemu možnému rozpadu obchodných vzťahov s Moskvou.

Nemecko a ďalšie krajiny sú skeptické voči zásahom proti vysokým cenám energií, povedal po konci rokovania novinárom nemecký kancelár Olaf Scholz. Podotkol, že o požiadavkách na obmedzenie cien energií sa viedla rozsiahla debata.

Scholz tiež upozornil, že Nemecko je od plynu závislé menej ako iné krajiny únijného bloku. Dodal, že niektoré sú závislé zo sto percent. "Staneme sa nezávislými na ruskom plyne rýchlejšie, než si v súčasnosti mnohí myslia," uviedol nemecký kancelár. Tento proces ale podľa neho bude nevratný.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron po stretnutí upozornil, že politici plánujú k spolupráci na riešení európskej energetickej problematiky zapojiť aj samotné firmy. Zdôraznil potrebu zlepšiť oddelenie cien elektriny od cien plynu. Európska komisia bola požiadaná, aby v krátkodobom horizonte stanovila strop pre ceny energií, dodal francúzsky prezident.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok