Bratislavské veľkokapacitné asistenčné centrum pomoci pre utečencov z Ukrajiny otvoria v pondelok

TA3 TASR
25.3.2022 20:25

V Bratislave dokončujú veľkokapacitné asistenčné centrum pomoci pre utečencov z Ukrajiny. Otvoria ho v pondelok (28. 3.) v priestoroch bývalej dočasnej autobusovej stanice na Bottovej ulici. Vo videu na sociálnej sieti to oznámil bratislavský primátor Matúš Vallo.

Na Slovensko prišlo ďalších vyše tritisíc ľudí z Ukrajiny, väčšinu tvoria ženy a deti
TASR

Centrum má podľa neho poskytnúť utečencom kompletnú pomoc. "Chceme tu skoncentrovať všetko, čo utečencom pomôže," priblížil Vallo s tým, že okrem stravy tam nájdu aj potrebné informácie, priestor na oddych a vybavenie si potrebnej dokumentácie. Oddelenie tam bude mať aj cudzinecká polícia.

Utečenci budú mať v centre k dispozícii právnu, psychologickú či sociálnu pomoc, taktiež v ňom budú i detské kútiky či tlmočníci. Pôsobiť tam budú neziskové organizácie a svojich zástupcov tam bude mať aj štát.

Centrum, ktoré podľa primátora vzniklo v spolupráci mesta, štátu, neziskového i súkromného sektora, by podľa odhadov malo dokázať obslúžiť v prípade potreby až 2500 ľudí za deň.
     

Bude mať dve hlavné zložky. "Starostlivosť o ľudí, ktorí sem prídu vyčerpaní po dlhej ceste a dostanú potrebnú pomoc. Zároveň chceme poskytnúť toto miesto ukrajinskej komunite, ktorá už v Bratislave je, na stretávanie sa. Odhadujeme, že do hlavného mesta prišlo v posledných týždňoch zhruba 10 000 ľudí z Ukrajiny," spresnil Vallo.

Vybraná lokalita v priestoroch bývalej dočasnej autobusovej stanici na Bottovej je podľa magistrátu ideálna z pohľadu logistiky, dopravy i kvalitného zázemia. Bratislava má nateraz plne funkčný infopoint na hlavnej železničnej stanici, ktorého kapacita sa posilnila.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok