Tuniskí novinári demonštrovali proti zásahom do slobody tlače

TA3 TASR
25.3.2022 20:10

Desiatky tuniských novinárov v piatok demonštrovali za zachovanie slobody tlače a prepustenie reportéra, ktorý je vo väzení za to, že miestnym orgánom odmietol prezradiť svoje zdroje.

Tunisko ulica deti 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Demonštranti sa zhromaždili pred sídlom tuniského novinárskeho syndikátu SNJT, skandovali heslo "novinárčina nie je zločin" a obviňovali štátne orgány, že v posledných mesiacoch výrazným spôsobom zasahujú do slobody tlače.

Tuniské úrady 18. marca zatkli korešpondenta najväčšieho tuniského rádia Mosaique FM Chalífu Guesmího. Dôvodom bolo, že Guesmí odmietol prezradiť zdroje, ktoré použil pri písaní článku o rozbití teroristickej bunky. Pred tuniský protiteroristický súd museli v piatok okrem Guesmího predstúpiť aj ďalší dvaja jeho kolegovia, vrátane šéfredaktora rádia.

Súd napokon rozhodol, že Guesmí bude prepustený, avšak bude voči nemu naďalej prebiehať stíhanie na základe ustanovení protiteroristického zákona. V prípade usvedčenia z publikovania informácií napomáhajúcich teroristom môže byť odsúdený až na 20 rokov väzenia a vysokú pokutu. Voči jeho kolegom ale obvinenia vznesené nebudú.

Podľa šéfa SNJT je Guesmího uväznenie najväčším útokom na slobodu tlače od tuniskej revolúcie spred 11 rokov, ktorá odštartovala udalosti tzv. arabskej jari. V júli minulého roka prezident Saíd pozastavil činnosť parlamentu a prevzal na seba jeho právomoci. Odvtedy vládne prostredníctvom dekrétov a prevzal i kontrolu na súdnictvom. Odmieta však podozrenia zo snáh o zavedenie autokratickej vlády a sľubuje, že bude chrániť slobody, ktoré Tunisku priniesla revolúcia z roku 2011.

Témy: Tunisko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok