Korčok odsúdil zločiny z 2. svetovej vojny a Slovenského štátu. Poukázal aj na paralelu s vojnou na Ukrajine

TA3 TASR
25.3.2022 11:28

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok odsúdil všetky formy nenávisti, v mene ktorej sa páchali zločiny počas druhej svetovej vojny a Slovenského štátu. Urobil tak pri príležitosti 80. výročia prvej deportácie Židov z územia Slovenska. Poukázal aj na paralelu s vojnou na Ukrajine a pripomenul, že zlu sa treba postaviť, kým je ešte čas.

Monitor: Korčok: Bratislava bola spomenutá ako možné miesto mierových rozhovorov
TASR/Pavol Zachar

Informáciu poskytol tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí. "Vtedajšie obete aj po desaťročiach zostávajú mementom pripomínajúcim, akú tragédiu môže spôsobiť ľudské zlyhanie a totalita. Preto odsudzujem všetky formy nenávisti, v mene ktorej boli páchané zločiny počas druhej svetovej vojny a Slovenského štátu," povedal Korčok.

Podľa neho si treba uvedomiť kontext deportácií v súvislosti s vojnou na Ukrajine, keď obom predchádzala propaganda a šírenie nenávisti voči jednej skupine. "Nedá sa nevidieť paralela v tom, že to, čo má na začiatku 'len' slovnú podobu sa neskôr môže zvrhnúť do toho, čo si dnes smutne pripomíname v súvislosti s prvým židovským transportom zo Slovenska. Alebo sa zvrhne do toho, že sa s cieľom denacifikácie Ukrajiny alebo ochrany jedného etnika na Donbase bombardujú nemocnice, školy, jadrové elektrárne a z troch miliónov občanov Ukrajiny a každým dňom desaťtisícov ďalších sa stávajú utečenci," zhrnul.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok