Rusko zvažuje, že bude za ropu a plyn prijímať platby v bitcoinoch

TA3 ČTK
25.3.2022 08:23

Rusko zvažuje, že bude za ropu a plyn od takzvaných priateľských krajín prijímať platby v bitcoinoch alebo v ich lokálnych menách. S odkazom na poslanca Pavla Zavalného o tom na svojom webe píše BBC. Ruský prezident Vladimir Putin tento týždeň povedal, že od krajín, ktoré Rusko považuje za nie priateľské, teda tých, ktoré na neho uvalili sankcie za jeho vpád na Ukrajinu, bude požadovať platby už nie v eurách alebo v dolároch, ale iba v rubľoch.

Zavalnyj, ktorý stojí na čele energetického výboru ruskej Štátnej dumy, vo štvrtok uviedol, že krajina hľadá alternatívne spôsoby, ako získať platby za export energií. Povedal, že Čína a Turecko patria medzi "priateľské" krajiny, ktoré "sa nezapojili do sankčného tlaku".

"Dlho sme Číne navrhovali, aby prešla na platby v národných menách - rubľoch a jüanoch," povedal Zavalnyj. "S Tureckom to budú líry a rubeľ," pripojil a dodal, že by Rusko s týmito krajinami mohlo obchodovať aj v bitcoinoch.

Podľa analytikov Rusko môže mať z prijímania populárnej kryptomeny aj napriek určitým rizikám prospech. "Rusko veľmi rýchlo začína pociťovať vplyv bezprecedentných sankcií," povedal analytik David Broadstock z inštitútu Energy Studies v Singapure. 

"Je potrebné podporiť ekonomiku a bitcoin je v mnohých ohľadoch vnímaný ako aktívum s vysokým rastom." Poznamenal však, že bitcoin má veľké výkyvy – zatiaľ čo dolár sa voči euru tento rok obchoduje v rozmedzí piatich percent, tak bitcoin mal v rovnakom období výkyvy o 30 percent.

Prípadné prijímanie bitcoinu je podľa BBC potrebné chápať ako snahu Ruska o posilnenie rubľa, ktorý tento rok stratil viac ako 20 percent svojej hodnoty kvôli sankciám, ktoré na Rusko uvalili Európa, Spojené štáty a Británia po invázii na Ukrajinu. Obyvateľom sa kvôli slabému rubľu zvýšili životné náklady, pretože predražili dovoz. Rusko však stále zostáva najväčším svetovým vývozcom zemného plynu a druhým najväčším dodávateľom ropy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok