Rusko a Ukrajina si vymenili vojnových a civilných zajatcov, podľa Kyjeva ide o vôbec prvú plnohodnotnú výmenu

TA3 TASR
25.3.2022 07:20

Rusko a Ukrajina si vo štvrtok vymenili celkovo 50 vojnových aj civilných zajatcov. Výmenu potvrdili obe strany, informovala agentúra AFP. Podľa vyjadrenia Kyjeva ide o vôbec prvú "plnohodnotnú" výmenu zajatcov od začiatku už mesiac trvajúcej ruskej invázie.

Ukrajinskí vojaci strieľajú do vzduchu počas pohrebu svojich dvoch kolegov
TASR/AP

"Na základe príkazu (ukrajinského) prezidenta Volodymyra Zelenského došlo k prvej plnohodnotnej výmene vojnových zajatcov," oznámila na Facebooku podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková. "Výmenou za desať okupantov sme zachránili desať našich vojakov," uviedla. 

Dodala, že Ukrajina vymenila aj ďalších 11 ruských námorníkov, zachránených z potápajúcej sa lodi pri Odese, za 19 ukrajinských námorníkov z lode, ktorú zajala ruská strana a ktorú má cez Turecko taktiež vrátiť Ukrajine.

Výmenu zajatcov neskôr potvrdila aj ruská ombudsmanka pre ľudské práva Taťjana Moskaľkovová. "Potvrdzujem správu o výmene desiatich ruských vojakov zadržaných na ukrajinskom území za desať ukrajinských vojakov. Zároveň došlo aj k výmene ruských civilných námorníkov za ukrajinských civilných námorníkov," uviedla. Ruské ministerstvo zahraničných vecí ešte začiatkom týždňa informovalo už o dvoch výmenách zajatcov.

Moskaľkovová v pondelok uviedla, že deväť ruských zajatcov bolo vymenených za starostu ukrajinského mesta Melitopol Ivana Fedorova. Vereščuková následne v stredu potvrdila výmenu týkajúcu sa zajatého starostu mesta Melitopol, zároveň však poprela, že by došlo aj k nejakej ďalšej výmene, pripomína AFP.

Vereščuková vo štvrtok tiež informovala, že ruské sily zajali 14 ukrajinských činiteľov, prevažne poslancov a členov mestských rád. Podpredsedníčka ukrajinskej vlády žiada o ich prepustenie s tým, že zajatie civilistov je v rozpore s medzinárodným právom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok