Paulis a Vašečka sú spokojní s novelou vysokoškolského zákona. Habánik by videl aj priestor na zlepšenie

TA3
24.3.2022 21:28

Pre nový zákon o vysokých školách boli univerzity ochotné ísť aj na barikády. Obávali sa straty svojej autonómie. Napokon, zdá sa, došlo ku kompromisu. V čom spočíva? Sú so schválenou novelou spokojní všetci zúčastnení?

Novela je iba časť reformy

Ľudovít Paulis, štátny tajomník rezortu školstva, je spokojný, že novela vysokoškolského zákona prešla. Podľa neho skvalitní vysoké školstvo vo viacerých smeroch. "Táto novela je iba jedna časť reformy," dodal. 

"Návrh zákona, ktorý sme tu mali pred rokom a ten, ktorý bol schválený ako výsledný, to sú dva rôzne texty," povedal Jozef Habánik zo strany Smer-SD, rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne, poslanec NR SR. K zákonu sa prijalo viacero zmien. 

Podľa Habánika sa bude musieť parlament ešte k novele zákona vrátiť, keďže v deň, keď prešla, tak aj Európska komisia prijímala rezolúciu k autonómnosti univerzít a niektoré ustanovenia sa budú musieť meniť. Paulis si zase nemyslí, že novela sa bude musieť meniť kvôli spomínanej rezolúcii z dielne Európskej komisie.  

Richard Vašečka z OĽaNO, KÚ, predseda Výboru NR SR pre vzdelávanie, je rád, že sa to podarilo dotiahnúť do konca. "Vo výbore sme viedli korektné diskusie. Myslím si, že tie prvky, ktoré môžu zlepšiť vysoké školstvo, tak tam zostali," skonštatoval. Richard Vašečka povedal, že voľby budú vyvážené a veľká časť naďalej zostáva v rukách univerzity. Verejné vypočutie kandidátov na rektora posilní transparentnosť volieb. Vašečka vníma peniaze vložené do školstva ako investíciu. 

Cesta k zlepšeniu bude ešte dlhá

Mário Lelovský z Republikovej únie zamestnávateľov si myslí, že je to ešte dlhá cesta k zlepšeniu školstva. Republiková únia zamestnávateľov považuje zmeny vo vysokoškolskom zákone za nedostatočné.

Habánik víta zapojenie správnej rady do voľby rektora, keďže v takom prípade bude mať oveľa väčšiu podporu a silnejší mandát, aby mohol zlepšovať a zasahovať do akademického priestoru. Avšak videl by priestor aj na zlepšenie novely. 

Predseda Republikovej únie zamestnávateľov Lelovský povedal, že nie je žiadna príležitosť na to, aby súkromný sektor vstupoval do majetku vysokých škôl. "Však kto má kapitál a chuť si urobiť vysokú školu, tak si ju urobí. Boli to úplné nezmysly," dodal.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok