Poslanecká snemovňa schválila pôsobenie ďalších českých vojakov na Slovensku

TA3 TASR
24.3.2022 18:10

Poslanecká snemovňa českého parlamentu schválila vo štvrtok mandát, ktorý umožní až 650 príslušníkom armády ČR pôsobiť na Slovensku do 30. júna 2023. Informuje české ministerstvo obrany.

Poslanecká sněmovňa Česko parlament 1140px (ČTK)
ČTK

Armáde ČR po schválení mandátu parlamentom už nič nebráni začať pod svojím velením budovať mnohonárodnú bojovú skupinu NATO, konštatuje rezort obrany. 

"Vyslanie vojakov na Slovensko má veľký význam v symbolickej rovine. Pre vojakov českej armády je najprirodzenejším pôsobiskom a zároveň krokom k upevneniu našej dlhoročnej vojenskej spolupráce. Vážim si tiež to, že budeme v tejto bojovej skupine vedúcou krajinou," uviedla ministerka obrany Jana Černochová.

Vytvorenie bojovej skupiny na Slovensku je súčasťou snahy posilniť východné krídlo Severoatlantickej aliancie v reakcii na prudké zhoršenie bezpečnostnej situácie spôsobené ruskou inváziou na Ukrajinu. NATO preto rozhodlo o príprave zriadenia stálej prítomnosti na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku.

Rokovania so Slovenskom o všetkých detailoch mnohonárodnej bojovej skupiny prebiehajú priebežne predovšetkým na úrovni generálnych štábov oboch armád. Celkovo môže mať táto bojové skupina podľa mandátu schváleného slovenským parlamentom až 2100 vojakov, pričom Česku bola hneď na začiatku ponúknutá úloha vedúcej krajiny. 

Do skupiny sa zapoja tiež Nemecko, Slovensko, Poľsko, Slovinsko, USA a Holandsko. Súčasťou mandátu je aj logistická jednotka približne 50 vojakov, ktorí majú na starosť prevádzku humanitárnej základne pre ukrajinských utečencov pri Liptovskom Mikuláši.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok