Slovensku hrozí nekontrolovateľný rast cien potravín, situácia je podľa potravinárov kritická

TA3 TASR
24.3.2022 15:40

Bez rýchlej a dostatočnej podpory vlády pre potravinársky sektor hrozí Slovensku nekontrolovateľný rast cien potravín. Zhodli sa na tom delegáti valného zhromaždenia Únie potravinárov Slovenska s vedením Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory na štvrtkovom 29. valnom zhromaždení ÚPS.

Nakupovanie potravín v obchode
TA3 / David Duducz

Nastane kolaps?

Ceny energií dosahujú rekordy, vážnym problémom začína byť aj nedostatok surovín na spracovanie. Je nevyhnutné, aby štát využil všetky možnosti, aj tie, ktoré v týchto dňoch umožnila Európska komisia. V opačnom prípade Slovensku hrozí ešte väčšia závislosť od dovozu potravín v čase vojny.

"Aktuálne sa potravinársky sektor a prakticky všetky jeho odvetvia nachádzajú v kritickej situácii. Ak štát nezasiahne a nepomôže potravinárom na Slovensku, hrozí nekontrolovateľný rast cien slovenských potravín. To bude mať za následok kolaps slovenskej výroby potravín. V tejto mimoriadnej situácii je nevyhnutné, aby vláda našla pre potravinársky sektor mimoriadne prostriedky i financie," uviedol predseda ÚPS Daniel Molnár.  

Molnár pripomenul, že EK v stredu (23. 3.) oznámila, že umožní členským štátom vážne zasiahnutým vojnou na Ukrajine poskytovať mimoriadne podpory do výšky 400.000 eur na firmu. Podniky, na ktoré dolieha silný rast cien energií, môžu žiadať o štátnu pomoc na uhradenie 30 % nákladov. Maximum EK stanovila na dva milióny eur. Slovenskí potravinári považujú za nevyhnutné prijať okamžité a konkrétne systémové opatrenia štátu na podporu a zvýšenie konkurencieschopnosti domácej výroby potravín. Iba takýmito krokmi bude možné zvyšovať potravinovú sebestačnosť Slovenska v čase vojny na hraniciach Slovenska.

Potravinári predstavili požiadavky

ÚPS preto žiada vládu SR a Ministerstvo pôdohospodárstva urýchlene implementovať aktuálne prijaté opatrenia EK k strategickej podpore potravinárskeho priemyslu na Slovensku a mimoriadne vyčleniť finančné prostriedky na ich okamžitú realizáciu. Únia zároveň žiada prioritne zabezpečiť dostatočné energetické a surovinové zdroje pre bezproblémový chod potravinárskych prevádzok zo strany štátu a zabezpečiť finančnú podporu alebo reguláciu cien energií pre potravinársky priemysel.

Požaduje tiež vyčleniť v rozpočte MPRV dostatočné finančné prostriedky na podporné schémy štátnej pomoci pre potravinársky priemysel aspoň na úrovni okolitých európskych krajín. ÚPS žiada aj monitorovanie cenovej hladiny energií, poľnohospodárskych vstupov a spotrebiteľských cien potravín, ako aj výrazné zvýšenie finančnej podpory pre potravinársky priemysel v strategickom pláne na roky 2023 až 2027.

Členmi ÚPS sú Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, Slovenský mliekarenský zväz, Slovenský konzervárenský zväz, Slovenský cukrovarnícky spolok, Slovenská spoločnosť mlynárov, Slovenské združenie výrobcov piva a sladu, Únia hydinárov Slovenska, Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku, Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska a Palma, a. s.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok