Poznáme TOP projekt roka: Agrárnu púšť menia na zeleň, projekt nadchol aj odborníkov

TA3/Henrieta Mihalková
24.3.2022 15:00

Nestačí byť už len nešťastní z toho, ako sa klimatická kríza vyvíja - treba konať. Nadácia Ekopolis a Slovnaft odovzdali v stredu na Korze Zálesie ocenenie za najlepší projekt roka 2021 Občianskemu združeniu Naše Zálesíčko. Hoci je aktuálne výsadba stromov veľkým trendom, projekt zo Zálesia bol podľa poroty iný. Rozhodla pri ňom kvalita a schopnosť pritiahnuť ľudí.

Poznáme TOP projekt roka: Agrárnu púšť menia na zeleň, projekt nadchol aj odborníkov
TA3/ David Dudcz

Ako pri odovzdávaní ceny uviedol programový manažér Nadácie Ekopolis Milan Hronec, pri výbere najlepšieho vlaňajšieho projektu veľmi nešpekulovali. Presvedčila ich kvalita - drevinová skladba, dizajn a komunitná príprava. Jesenná výsadba ovocných stromov a krov okolo pripravovaného cyklochodníka na trase Bratislava-Senec ich zaujala predovšetkým ľudským zapojením - zúčastnila sa jej vyše stovka ľudí.

"Veľmi si vážime ocenenie od Nadácie Ekopolis s jej 26-ročnou tradíciou. Potvrdilo nám, že ideme dobrým smerom. Patrí každému, kto sa na projekte podieľal od nápadu až po uloženie stromu do jamy. Teší nás, že chýry o našom dobrovoľníctve a kvalite projektov ocenili aj profesionáli. Ďakujeme, že môžeme byť inšpiráciou pre ostatných" uviedla predsedníčka Občianskeho združenia Naše Zálesíčko Nikola Žišková.

Vzrástol dopyt po stromoch

O výsadbu drevín registrujú v nadácii v poslednom období zvýšený záujem. Ľudia dospeli podľa Hronca do štádia, že im nestačí byť len nešťastní z toho, akým smerom sa klimatická kríza uberá, ale aktívne vyhľadávajú možnosti, ako by ju mohli zmierniť.

Zálesie TA3/ David Dudcz

Komunitné sadenie v Zálesí bolo pre porotu signálom, že dobrovoľníci berú podporu nadácie vážne. "Ak raz človek priloží ruku k dielu a niečím prispeje, tak mu potom viac záleží na budúcnosti. Za, možno pre niekoho nie veľké peniaze, sa tu urobilo neskutočne veľa roboty," povedala o význame Zelených oáz Hanka Kukučková zo Slovnaftu. Spolu s ocenením odovzdali združeniu aj finančný dar v hodnote tisíc eur.

"To, čo nás obklopuje sa inými slovami nazýva aj agrárna púšť. Je to miesto s minimálnou biodiverzitou. Nájdete tam len minimum druhov hmyzu, spevavcov a voľne žijúcej zvery. Z tohto pohľadu je to prostredie veľmi nepriateľské k životu. Akákoľvek takáto snaha prinavrátiť pôvodnú, a v budúcnosti dospelú zeleň, dramaticky zlepšuje potravové, úkrytové a hniezdne možnosti," pokračoval Hronec.

Nasleduje zastávka Živý meander

Zaujímavým fenoménom je podľa neho, že cyklotrasa okolo aleje prepája dve zarastené miesta a tvorí tak biokoridor pre zvieratá. Výsledky výsadby vyše 100 stromov a 45 kríkov bude možné pozorovať po troch až piatich rokoch, kedy stromy začnú vytvárať koruny a tieň. Budú mať vodozádržnú funkciu, prerušia prúdenie vetra a umožnia živočíchom "skok za skokom" posúvať sa po líniovej výsadbe a rozširovať sa do krajiny. "Takmer všetky sú z pôvodného portfólia, ktoré tu kedysi voľne rástli, a ktoré tvorili ráz tohto miesta," povedal zástupca nadácie o stromoch.

Hronec uviedol, že so združením už v minulosti spolupracovali. Nadácia podporila projekty a obľúbené zastávky ako mólo na Korze Zálesie, rozhľadňu Hniezdo v Malinove, a tiež pešiu lávku medzi Ivankou pri Dunaji a Zálesím.

Zálesie TA3/ David Dudcz

Združenie uspelo v grantovej výzve opäť. V roku 2022 plánujú realizovať projekt Živý meander, ktorý zvýši biologickú hodnotu záleského brehu Malého Dunaja. Doplnením drevín pozdĺž brehu sa vytvorí v prázdnych miestach počas leta vyhľadávaný tieň, čo bude mať zároveň mikroklimatický dopad na lokalitu. V Živom meandri preto spoločne so združením symbolicky vysadili prvý strom.

"Z nášho pohľadu patrí Občianske združenie Naše Zálesíčko medzi top partnerov v programe Zelené oázy. To, čo si predsavzali, spravili v absolútne dokonalej kvalite, dizajne. Prinášajú originálne riešenia so zapojením ľudí. Ich projekty mali významný krajinotvorný dopad. S týmto združením je veľmi príjemná spolupráca," uzavrel Milan Hronec.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok