Odpojenie od ruských energonosičov je potrebné, ale nesmie to zlikvidovať slovenskú ekonomiku, uviedol Klus

TA3
23.3.2022 20:42

Sankcie za napadnutie Ukrajiny už pocítia aj Rusi na Slovensku. Poslanci schválili novelu zákona o verejnom obstarávaní, na základe ktorej bude možné vylúčiť Rusov z našich tendrov. NATO medzitým oznámilo, že posilní našu obranu novou bojovou skupinou a Ministerstvo zahraničných vecí presúva našu ambasádu z Kyjeva do Užhorodu. Pripravujeme sa tak už aj my na dlhotrvajúci konflikt?

klus_kery_5.jpg
TA3

Martin Klus zo strany SaS a štátny tajomník rezortu zahraničných vecí nepredpokladá, že príchod ďalších vojakov NATO bude musieť opätovne schvaľovať parlament. 

"Heger a Čaputová ubezpečujú, že Slovensku nič nehrozí a potom Smer-SD nevidí dôvod na to, že prečo by sa na našom území mali nachádzať vojaci Severoatlantickej aliancie," uviedol Marián Kéry zo strany Smer-SD, predseda Zahraničného výboru NR SR.

Klus víta posilnenie východnej hranice NATO

Klus víta posilnenie východnej hranice NATO. "Zabitie vojakov NATO by automaticky vtiahlo krajiny do konfliktu. Letisko v Užhorode je doslova pár metrov od slovenskej hranice. Nemyslím si, že by Rusko bolo ochotné riskovať útok v blízkosti hraníc," dodal štátny tajomník. Klus si nemyslí, že jednotlivé strany v konflikte sa približujú k dohode, keďže Rusi predkladajú nereálne podmienky prímeria. 

"Naši politickí predstavitelia by sa mali v prvom rade starať o to, aby sme zvládali situáciu na Slovensku. Odmietam, aby sa Slovensko zaťahovalo priamo do konfliktu," povedal Kéry. "My (Smer) sme hneď na začiatku odsúdili vojnu," dodal. Myslí si, že je veľmi ťažké sa v súčasnosti dostať k pravdivým informáciám, keďže podľa neho obe strany konfliktu vedú silnú propagandu. 

"Ukrajina sa previnila len tým, že je. Ako sme počuli rozprávať Putina, tak podľa neho by Ukrajina ani nemala byť, Ukrajinci podľa neho nie sú reálnym národom. Toto nie je dôvod na vojnu. Porovnávať to s Irakom alebo s bývalou Juhosláviou nie je správne," reagoval Klus na výroky Kéryho, ktorý spomínal konflikty v týchto krajinách.

Slovensko je závislé od ruských energií

"Slovenská republika je takmer na 100 percent závislá od ruskej ropy a ruského plynu," podľa Kéryho je nezrealizovateľné nahradenie ruských energíí plynom a ropou zo Saudskej Arábie alebo Kataru. 

Klus hovoril, že Slovensko neurobilo dosť na diverzifikáciu zdrojov energií. Slovenská pozícia je opatrná a uvedomuje si, že je potrebné viac času na diverzifikáciu. "Čím skôr sa odpojíme od ruských energonosičov, tým lepšie. Ale nesmie to mať zásadný dopad na slovenskú ekonomiku tak, aby ju to zlikvidovalo," konštatoval Klus. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok