NATO musí byť schopné rýchlo reagovať v prípade konfliktu, uviedol nemecký generál

TA3 TASR
23.3.2022 19:17

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa musia prispôsobiť tak, aby mali schopnosť rýchlo reagovať v prípade vypuknutia akéhokoľvek konfliktu. Uviedol to v stredu veliteľ Spoločného veliteľstva spojeneckých síl NATO a veliteľ síl rýchlej reakcie NATO, nemecký generál Jörg Vollmer.

NATO aj Rusko presúvajú stíhačky. Americké sú už v Pobaltí, do Bieloruska idú tie ruské
TASR/AP

Informuje agentúra Reuters. Generál Vollmer deň pred mimoriadnym summitom NATO v Bruseli, ktorý bol zvolaný v reakcii na ruskú agresiu voči Ukrajine, uviedol, že Aliancia má "neskutočne početné" vojenské sily. Väčšina z nich však podľa neho nie je pripravená na boj, predovšetkým preto, že nemá všetko potrebné vybavenie.

Sily rýchlej reakcie NATO, ktoré majú k dispozícii okolo 40.000 vojakov, boli po začiatku ruskej invázie prvýkrát uvedené do pohotovosti a čiastočne aj nasadené, uvádza Reuters.  

"Kľúčové je obnoviť naše schopnosti. Ide o počty, ale aj o opätovné zriadenie bojaschopných jednotiek," povedal Vollmer. Dôležité je podľa neho aj to, aby členské krajiny záväzne informovali NATO, keď budú mať pripravené jednotky pre potreby Aliancie v rozsahu brigád a divízií.

Podľa jeho slov vojna na Ukrajine priniesla zmenu paradigmy pre NATO, ktoré sa v posledných dvoch desaťročiach sústreďovalo na zahraničné misie, ako boli tie v Afganistane alebo Iraku. Súčasná ruská agresia voči Ukrajine podľa neho predstavuje pre Európu hrozbu úplne iného rozsahu.

Vollmer tvrdí, že jeho cieľom je mať vojenské sily v severovýchodnom krídle Aliancie na troch rôznych úrovniach pohotovosti, ktoré by boli pripravené na nasadenie za 10, 30 alebo 180 dní.

"Kľúčové je, aby členské krajiny informovali NATO o takýchto jednotkách už v čase mieru, aby mohli byť po prijatí príslušného politického rozhodnutia rýchlo zmobilizované ," zdôraznil generál Vollmer.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok