Expolicajti dostali za úplatok od rybára podmienku a finančný trest

TA3 TASR
23.3.2022 17:45

Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, odsúdil za zločin prijímania úplatku na trojročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu tri roky dvoch expolicajtov Adama Borku a Timára Lancza ako aj peňažný trest 600 eur. Zároveň im uložil trest zákazu činnosti výkonu služby v policajných zložkách v trvaní päť rokov.

Špecializovaný trestný súd Banská Bystrica 1140px (TASR/Branislav Račko)
TASR/Branislav Račko

Rozsudok je právoplatný. Potvrdila to hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Išlo o dohodu o vine a treste, ktorú ŠTS v utorok schválil. Tá predpokladala, že muži vinu priznajú, vzdávajú sa možnosti na verejný súdny proces i šance odvolať sa. Podľa hovorcu Generálnej prokuratúry SR Dalibora Skladana k prípadu došlo 12. septembra 2018 pri vodnom toku – mŕtvom ramene Dunaja v katastrálnom území obce Veľké Kosihy v okrese Komárno.

„Po kontrole rybára M. S., ktorého konanie zakladalo podozrenie zo spáchania trestných činov pytliactva a krádeže, respektíve priestupku proti majetku, si od neho Adam B. najprv vypýtal úplatok vo výške tisíc eur tým spôsobom, že so slovami ´takto sa môžeme dohodnúť´ chytil do ruky svoj mobil, naťukal do neho číslo 1000 a ukázal mu ho s tým, že toto podozrenie nijakým spôsobom nezadokumentujú a nevykonajú žiadne úkony ani služobný zákrok za účelom objasnenia skutku. Keď si M. S. zaobstaral potrebnú hotovosť, približne na tom istom mieste toho istého dňa, neskôr Timár L. prevzal úplatok," konštatoval Skladan.

Policajti toto podozrenie nezadokumentovali a nevykonali žiadne úkony ani služobný zákrok za účelom objasnenia skutku a rybára nechali z miesta odísť bez toho, aby sa tým ďalej zaoberali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok