Medzinárodná organizácia práce OSN prerušila spoluprácu s Ruskom. Tento krok Moskvu ešte viac izoluje

TA3 TASR
23.3.2022 15:50

Medzinárodná organizácia práce stredu oznámila, že prerušuje všetku technickú spoluprácu s Ruskom, kým nezastaví vojnu na Ukrajine. To Moskvu ešte viac izoluje na svetovej scéne. Informáciu zverejnila agentúra AFP.

Rusko Kremeľ námestie 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

ILO, špecializovaná agentúra OSN, sa rozhodla dočasne pozastaviť technickú spoluprácu alebo pomoc Ruskej federácii s výnimkou humanitárnej pomoci, kým nebude schválené prímerie (na Ukrajine) a nerealizuje sa mierové riešenie, uviedla a dodala, že Rusko je suspendované aj z určitých stretnutí a konferencií.

Rezolúciu predložila v riadiacom orgáne ILO Kanada, ktorá uviedla, že bola prijatá 42 hlasmi za, dva boli proti a osem sa zdržalo. "Pokračujúca agresia zo strany Ruskej federácie s pomocou bieloruskej vlády proti Ukrajine je v hrubom rozpore s cieľmi a účelmi organizácie a s princípmi, ktorými sa riadi členstvo v ILO," uvádza sa v uznesení.

Agentúra vyzvala tiež Moskvu, aby "okamžite a bezpodmienečne zastavila svoju agresiu, stiahla svoje jednotky z Ukrajiny, ukončila utrpenie, ktoré spôsobuje obyvateľom Ukrajiny, a aby sa zdržala akejkoľvek ďalšej nezákonnej hrozby alebo použitia sily proti ktorémukoľvek členskému štátu“.

Britský veľvyslanec Simon Manley povedal, že ide o "ďalšie rozhodujúce hlasovanie v Ženeve proti agresii ruského prezidenta Vladimira Putina". "Izolácia sa zintenzívňuje. Je čas ukončiť túto barbarskú agresiu, ktorá je v rozpore so všetkými hodnotami ILO," vyhlásil.

ILO, založená v roku 1919, je najstaršou špecializovanou agentúrou Organizácie Spojených národov, ktorá má 187 členov. Sídli v Ženeve a jej cieľom je presadzovanie práv zamestnancov, podpora dobrých pracovných príležitostí, zlepšovanie sociálnej ochrany a posilňovanie dialógu o otázkach súvisiacich s prácou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok