Štát nepresunul riadenie migračnej krízy na súkromnú firmu, tvrdí Mikulec

TA3 TASR
23.3.2022 15:09

Štát nepresunul riadenie migračnej krízy na súkromnú firmu, tá je iba ďalším z mnohých komponentov podriadených štátu tak, aby bolo zvládanie súčasnej humanitárnej situácie dlhodobo udržateľné.

Zasadnutie ústredného krízového štábu
TA3 / David Duducz

Po rokovaní vlády to zdôraznil minister vnútra Roman Mikulec v reakcii na otázky týkajúce sa angažovania súkromnej firmy pri manažmente krízovej situácie v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

"Rozhodnutie vyplynulo ako spoločná dohoda všetkých zúčastnených na základe poznatkov priamo z miesta a nutnosti okamžitého riešenia," zdôraznil Mikulec. "Vzhľadom na obmedzené kapacity ministerstva vnútra, sekcie krízového riadenia i dobrovoľníkov, ale aj vyčerpaných materiálnych kapacít štátnych hmotných rezerv či Hasičského a záchranného zboru sme potrebovali subjekt, ktorý tam bude organizovať pomoc a zároveň dokáže ihneď zabezpečiť postele, stany a ďalšie potrebné vybavenie na prijatie utečencov a fungovanie veľkokapacitného centra,“ vysvetlil minister.

Informoval, že spoločnosť sa stará o stravovanie, informovanosť prichádzajúcich utečencov a odporúčania na ich ďalší postup, zdravotnú starostlivosť, starostlivosť o deti. Odmietol, že by privátnou firmou "vystrnadil" dobrovoľníkov, ktorí na hraniciach pomáhali zvládať utečenecké vlny. Podľa neho práve zástupcovia dobrovoľníckych organizácii odporúčali tento postup. "Oni nám práve túto súkromnú spoločnosť odporúčali vzhľadom na predchádzajúce pozitívne skúsenosti," uviedol Mikulec.

Upozornil, že s firmou Dustream Production uzavrelo Ministerstvo vnútra SR rámcovú zmluvu, keďže výsledný odber služieb v čase je ťažko predvídateľný. "Plnenie služieb kontrolujú príslušníci HaZZ, respektíve operačné stredisko v Sobranciach," dodal minister.

Zmluvu so súkromnou firmou na manažovanie situácie na hraniciach kritizovala bývalá ministerka vnútra a súčasná podpredsedníčka mimoparlamentnej strany Hlas-SD Denisa Saková. Hovorí o zákazke za dva a pol milióna eur a tiež o tom, že firma bola vybraná priamo a nebola zapísaná v Registri partnerov verejného sektora. 

Spochybňuje aj spôsobilosť manažovať krízovú situáciu na hraniciach firmou, ktorá "organizuje koncerty a slávnostné podujatia". Saková chce, aby minister veci vysvetlil na brannobezpečnostnom výbore parlamentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok