Rusko už nebude brať od Európy za plyn eurá ani doláre. Putin chce platby len v rubľoch

TA3 ČTK
23.3.2022 14:10

Rusko už za plyn určený pre Európu nebude brať euro ani doláre, platby sa chystá požadovať len v rubľoch. Oznámil to v stredu prezident Vladimir Putin.

Opatrenie sa podľa neho týka krajín, ktoré Rusko nepovažuje za priateľské a ktoré proti Rusku zavádzajú tvrdé ekonomické sankcie. Štátnemu plynárenskému gigantu Gazprom nariadil, aby týmto spôsobom upravil dodávateľské zmluvy. Rusko dodáva plyn aj Slovenskej republike.

Dodávať plyn Moskva chce aj naďalej podľa plánu, zmeny sa dotknú iba meny na účely zúčtovania platieb, spresnil prezident. Zdôraznil, že zmrazenie ruských aktív na Západe v odvete za inváziu na Ukrajinu zničilo vzájomnú dôveru.

Centrálna banka a ruská vláda teraz majú týždeň na to, aby určili spôsoby prechodu z platieb v cudzích menách na platby v rubľoch, povedal Putin.

Európa hľadá nových dodávateľov

Dôveru k Rusku stratili aj európske štáty. Niektoré z nich požadujú, aby Európska únia plyn z Ruska odoberať prestala, napríklad Nemecko je ale proti. Súčasne európske štáty hľadajú nových dodávateľov. Spojené štáty už dovoz ruského plynu zakázali.

Brusel sa chystá koordinovať spoločné nákupy plynu v mene členských štátov EÚ s cieľom posilniť energetickú bezpečnosť kontinentu a znížiť jeho závislosť na Rusku. Európska únia pripravuje povinné plnenie plynových zásobníkov a spoločné nákupy plynu.

Rubeľ posilnil

Rubeľ po začiatku invázie prudko oslabil, k euru aj doláru odpísal desiatky percent. Dnešné oznámenie ale ruskú menu prudko posilnilo, popoludní stál dolár zhruba 100 rubľov, zatiaľ čo ešte ráno sa kurz pohyboval okolo 105 rubľov. Krátko po začatí invázie stál dolár aj viac ako 130 rubľov, pred inváziou menej ako 80 rubľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok