Príspevok na starostlivosť o dieťa budú dostávať aj osoby s dočasným útočiskom

TA3 TASR
23.3.2022 12:56

Príspevok na starostlivosť o dieťa budú môcť dostávať aj osoby, ktorým bolo poskytnuté dočasné útočisko. Zároveň príspevok môžu dostať aj tí, ktorí v súvislosti s krízovou situáciou požiadali o udelenie azylu alebo o poskytnutie doplnkovej ochrany a poskytovanie dočasného útočiska im z tohto dôvodu zaniklo a zamestnali sa.

Nezákonne sterilizované ženy dostanú peniaze, Česko napráva chyby komunizmu
TASR/Štefan Puškáš

Vyplýva to z nariadenia vlády vyhláseného v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie Slovenskej republiky spôsobeným ozbrojeným konfliktom na území Ukrajiny, ktoré v stredu schválil kabinet Eduarda Hegera.

"Cieľom nariadenia vlády Slovenskej republiky je dočasne upraviť postupy pri poskytovaní štátnych sociálnych dávok a pomoci v hmotnej núdzi," uviedol rezort práce, sociálnych vecí a rodiny v dôvodovej správe k schválenému dokumentu.

Nariadenie vlády umožňuje poskytnúť aj jednorazový príspevok pri zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti už na základe rozhodnutia súdu o nariadení neodkladného opatrenia. Podobne bude možné poskytnúť opakovaný príspevok dieťaťu a opakovaný príspevok náhradnému rodičovi na základe rozhodnutia súdu o nariadení neodkladného opatrenia, ak je zverené dieťa osobou s osobitnou ochranou.

Rezort práce ráta aj s poskytovaním opakovaného príspevku náhradnému rodičovi aj v prípade, že náhradný rodič má na území Slovenskej republiky prechodný pobyt. "Návrhom nariadenia sa zabezpečuje pomoc maloletým deťom, ktoré prišli na územie Slovenskej republiky bez rodičov a bude im ustanovený opatrovník. Tieto deti sa budú považovať za člena domácnosti s ustanoveným opatrovníkom na účely pomoci v hmotnej núdzi," priblížilo ministerstvo práce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok