Vláda schválila návrh. Národné vízum budú môcť od apríla získať ľudia z ďalších šiestich krajín

TA3 TASR
23.3.2022 12:46

Národné vízum budú môcť od 1. apríla získať ľudia zo Severomacedónskej republiky, Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Gruzínska, Arménska a Moldavska. Návrh schválila vláda na svojom stredajšom rokovaní.

Turisti víza polícia USA 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Návrh reflektuje na vyhlásenie brannej povinnosti pre ukrajinských mužov v súvislosti s vojnou. Má sa ním zabezpečiť riešenie situácie vo vnútroštátnej a medzinárodnej doprave, pretože SR má nedostatok vodičov nákladných áut.

"Výber krajín vychádza z požiadavky Ministerstva dopravy a výstavby SR, štatistických informácií o najčastejších krajinách pôvodu štátnych príslušníkov tretej krajiny v povolaniach vodič autobusu a vodič kamiónovej dopravy na území SR, kultúrnej a jazykovej blízkosti a bezpečnostného rizika," vysvetlil rezort práce.

Národné víza sa podľa materiálu udeľovali Bielorusom, Srbom a Ukrajincom. Národných víz pre vodičov autobusu vydalo Slovensko 150. Pre vodičov ťažkého nákladného vozidla, kamióna v medzinárodnej a vnútroštátnej doprave to bolo spolu najviac 1770 víz v tomto roku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok