Moskva tvrdí, že prebehli dve výmeny zajatcov s Ukrajinou. Kyjev hovorí o jednej

TA3 ČTK
23.3.2022 12:25

Rusko a Ukrajina zorganizovali už dve výmeny zajatcov, uviedla v utorok hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová. Vyhlásila zároveň, že Rusko každý deň zabezpečuje evakuáciu civilného obyvateľstva cez humanitárne koridory. Kyjev však Moskvu viní, že ruské sily na evakuujúcich civilistov nezriedka útočia, a bránia hromadnému odchodu obyvateľov napríklad z dlhodobo obliehaného mesta Mariupoľ.

Propaganda
TASR/AP

Bližšie podrobnosti k povahe výmeny hovorkyňa ruskej diplomacie neuviedla. Ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová tento týždeň oznámila, že v rámci prvej výmeny odovzdala ukrajinská strana tej ruskej deväť ruských zajatcov a ruskí vojaci prepustili starostu ukrajinského mesta Melitopoľ Ivana Fjodorova, pripomenula agentúra Interfax.

Zacharovová vo svojom vyhlásení zároveň obvinila Kyjev a Poľsko, že bráni evakuácii utečencov z Ukrajiny do Ruska, a núti ich utiecť smerom na západ. "Mnohí z nich sa rovnako snažia dostať do Ruska, k svojim príbuzným, ale krajiny Európskej únie, predovšetkým Poľsko, im to nedovolia," vyhlásila diplomatka. Rusko sa snažilo opakovane presadiť humanitárne koridory, ktoré viedli z ukrajinských miest do Ruska alebo Bieloruska, ktorého územie používajú ruské sily na útoky na Ukrajinu. Kyjev tieto evakuačné cesty odmietol a zdôraznil, že Ukrajinci majú právo na presun v rámci svojej krajiny.

Palčivé humanitárne problémy, ktoré vyvolala ruská invázia na Ukrajinu, budú témou štvrtkového stretnutia predsedu Medzinárodného výboru Červeného kríža Petera Maurera so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Červený kríž tento mesiac kritizoval ukrajinské úrady za zverejňovanie videozáznamov so zajatými vojakmi na sociálnych sieťach. Maurer zdôraznil, že zajatci majú právo na dôstojné zaobchádzanie.

Ruská ombudsmanka pre ľudské práva Taťjana Moskaľkovová v pondelok uviedla, že bolo vymenených deväť ruských zajatcov za starostu ukrajinského mesta Melitopol Ivana Fedorova. Vereščuková však v stredu poprela informáciu o dvoch výmenách zajatcov. Podľa nej prebehla výmena iba jedna.

"Už predtým sa informovalo o výmene v súvislosti so starostom Melitopolu. Nijaká iná výmena sa nekonala," uviedla Vereščuková. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu odmietol informáciu o výmene zajatcov komentovať, píše AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok