Draghi vyzval Čínu na podporu mierového úsilia na Ukrajine, hovoril aj o ekonomických dopadoch

TA3 TASR
23.3.2022 12:14

Taliansky premiér Mario Draghi vyzval v stredu Čínu, aby nepodporovala Rusko po jeho vojenskej invázii na Ukrajinu a využila svoj vplyv na úsilie o nastolenie mieru v tejto napadnutej východoeurópskej krajine.

Mario Draghi Európska centrálna banka 1140 px SITA AP
SITA/AP

Draghi na pôde talianskeho parlamentu tiež uviedol, že ruský prezident Vladimir Putin podľa všetkého neprejavil záujem o dohodu o prímerí, ktoré by umožnilo úspešné rokovania

"Treba zopakovať, že očakávame od Pekingu, že sa vyhne krokom podporujúcim Moskvu a aktívne a s patričnou autoritou sa bude podieľať na mierovom úsilí," vyhlásil taliansky premiér. "Diplomatické úsilie bude mať úspech jedine vtedy, keď to bude skutočne chcieť aj Moskva," dodal.

Putin sa však podľa Draghiho aj mesiac po začatí invázie na Ukrajinu zrejme zameriava na zabezpečenie čo najväčšieho územia, píše Reuters. "Jeho plánom je podľa všetkého získať vojenské územie aj prostriedkami, ako je kobercové bombardovanie, ktorého svedkami sme v Mariupole," dodal.

Draghi obrátil svoju pozornosť aj na ekonomické dôsledky  koronavírusovej pandémie a ukrajinského konfliktu a uviedol, že pre európske krajiny je prioritou zvýšiť produkciu počítačových čipov na ochranu kľúčových priemyselných odvetví, píše Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok