Najvyšší súd zmiernil tresty v kauze exšéfa kontrarozviedky SIS

TA3 TASR
23.3.2022 11:16

Najvyšší súd SR zmiernil tresty v kauze exšéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Petra Gašparoviča. Namiesto 11-ročného nepodmienečného trestu odňatia slobody dostal 22-mesačný nepodmienečný trest. Expolicajt Ladislav Vičan si odpyká namiesto desaťročného trestu 20-mesačný nepodmienečný trest odňatia slobody. Okrem toho dostali aj peňažné tresty. Vičan aj trest prepadnutia osobného automobilu. Súd prekvalifikoval skutok na prečin nepriamej korupcie v spolupáchateľstve.

"Obaja žiadali od podnikateľa Bočkaya úplatok za to, že budú pôsobiť na verejného činiteľa. Avšak bez súčinnosti s verejným činiteľom," zdôvodnil predseda senátu NS SR prekvalifikovanie skutku z obzvlášť trestného činu prijímania úplatku. Gašparovič dostal peňažný trest vo výške 20 000 eur, v prípade nezaplatenia náhradný 16-mesačný trest odňatia slobody. Vičan musí zaplatiť o 4000 eur menej. Ak tak neurobí, dostane náhradný 13-mesačný trest odňatia slobody.      

Oboch súd zaradil do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia. Keďže boli obaja už približne 16 mesiacov vo väzbe, môžu požiadať o podmienečné prepustenie.

"Senát NS SR sa čiastočne stotožnil s našimi námietkami, najmä ohľadne právnej kvalifikácie skutku, ktorá podstatne mení druh a výmeru trestu. Je to výrazne iný trest. Som čiastočne spokojný," vyhlásil obhajca odsúdených Adrián Kucek. Je podľa neho veľmi pravdepodobné, že jeho klienti požiadajú o podmienečné prepustenie.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry navrhoval obom uložiť 22-ročné nepodmienečné tresty v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Tiež trest prepadnutia majetku. Súd jeho odvolaniu nevyhovel. "Toto rozhodnutie akceptujem. Okrem tejto právnej otázky je podstatná skutková otázka. V celom rozsahu sa potvrdila obžaloba v tej časti, že skutok, ktorý sa kládol za vinu obžalovaným, bol preukázaný a boli za neho odsúdení," podotkol prokurátor.

Odsúdení mali žiadať od podnikateľa Dušana Bočkaya úplatok vo výške najmenej 350 000 eur, ktorý mali prerozdeliť aj iným. Za to mali napomôcť zrušeniu predbežného opatrenia vydaného Kriminálnym úradom finančnej správy, ktorý zablokoval majetok obchodnej spoločnosti Bopal. Keďže predbežné opatrenie nebolo zrušené, napokon malo prísť len k vyplateniu zálohy vo výške 200 000 eur.

Dvojicu zadržali na začiatku decembra 2020 počas akcie Judáš. Národná kriminálna agentúra v rámci nej obvinila osem osôb. Medzi obvinenými boli aj bývalý prezident Policajného zboru Milan Lučanský, námestník SIS Boris Beňa, ako aj ďalší bývalí predstavitelia SIS a bývalí vysokopostavení funkcionári Policajného zboru a finančnej správy. Beňa uzavrel dohodu o vine a treste, dostal trojročný podmienečný trest.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok