Putin musí počuť pravdu. Vojna ničí aj budúcnosť Ruska, myslí si Scholz

TA3 TASR
23.3.2022 10:40

Vojenská invázia ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine sa napriek každodenným útokom zo strany jeho jednotiek "zastavila", uviedol v stredu nemecký kancelár Olaf Scholz.

Nemecký kancelár Scholz v Moskve odmietol ruský PCR test
TASR/AP

Scholz na pôde Spolkového snemu (Bundastag) v Berlíne zároveň opätovne uistil Ukrajinu o solidarite Nemecka a uviedol, že Kyjev "môže počítať s našou pomocou". "Putinova ofenzíva sa zastavila napriek všetkému ničeniu, ktoré deň čo deň spôsobuje," podotkol nemecký kancelár. Ruský prezident podľa neho "musí počuť pravdu", že vojna neničí len Ukrajinu, "ale aj budúcnosť Ruska".

Scholz zároveň vyzval na okamžité ukončenie vojny na Ukrajine. "Zbrane musia utíchnuť – a to hneď," uviedol. Zároveň uistil, že Nemecko podnikne všetko pre to, aby "na našom kontinente opäť zavládol mier".

Či prebiehajúce rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom prinesú úspech, nemôže nikto predpovedať, upozornil nemecký kancelár. Podľa neho je jasné, že o Ukrajine vyjednávajú Ukrajinci, "a nik iný".

Scholz pripomenul, že Nemecko od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu dodáva Kyjevu zbrane i výstroj a spolu so svojimi partnermi sa podieľa na sankciách voči Moskve, ktoré doposiaľ nemajú obdobu. Ukázali sa ako účinné a budú sa neustále sprísňovať, dodal.

Scholz poznamenal, že počuje hlasy tých, ktorí žiadajú bezletovú zónu nad Ukrajinou či nasadenie mierových jednotiek Severoatlantickej aliancie (NATO) na území Ukrajiny. Opätovne však zdôraznil, že nesmie dôjsť k žiadnej priamej konfrontácii medzi NATO a Ruskom a aliancia sa nestane jednou zo strán tejto vojny, píše DPA.

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz dôrazne varoval ruského prezidenta Vladimira Putina pred nasadením chemických alebo biologických zbraní vo vojne na Ukrajine, uviedol hovorca nemeckej vlády Steffen Heberstreit v stredu v Berlíne. 

Na otázku novinárov, či Scholz šéfa Kremľa pred nasadením takýchto zbraní varoval a či mu spomenul možné následky takéhoto kroku, Hebestreit odpovedal, že nemecký kancelár Putina podľa vlastných slov "v priamom rozhovore varoval. Nediskutovalo sa však o žiadnych ďalších dôsledkoch," dodal hovorca nemeckej vlády.

Scholz od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine pred takmer mesiacom absolvoval viacero telefonátov s Putinom, píše DPA. Krátko pred začiatkom invázie bol nemecký kancelár na návšteve Kremľa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok