Predstaviteľ bieloruskej opozície vyzýva Západ, aby sprísnil sankcie voči Lukašenkovi

TA3 TASR
23.3.2022 07:37

Popredný predstaviteľ bieloruskej opozície Pavel Latuška v stredu Západ vyzval, aby sprísnil sankcie voči bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi a jeho režimu za to, že podporujú ruskú inváziu na Ukrajine.

Lukašenko rok po voľbách: Nikdy som nebol diktátor
TASR/AP

Latuška podľa AFP napísal otvorený list, v ktorom svetových lídrov žiada, aby voči Bielorusku zaviedli také isté sankcie, aké nedávno prijali voči Rusku. "Lukašenko si zasluhuje oveľa viac medzinárodného pohŕdania, než sa mu dostáva," povedal Latuška, ktorý z Bieloruska ušiel počas zásahov vládnych úradov proti účastníkom protestov po voľbách v roku 2020 a v súčasnosti žije v exile v Poľsku.

"Možnože je Lukašenko len Putinovu figúrkou. Takisto je však jedným z hlavných hráčov v tejto hororovej šou a je na čase, aby si to Západ uvedomil a primerane konal," povedal Latuška.

Tento opozičný politik takisto medzinárodné spoločenstvo žiada, aby zvážilo vzniesť voči bieloruskému prezidentovi obvinenia z vojnových zločinov. Lukašenko podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina v jeho invázií na Ukrajinu a umožňuje Rusku podnikať útoky na Ukrajinu zo svojho územia. Bieloruský prezident už čelí sankciám za násilné potlačenie protestov po prezidentských voľbách v roku 2020, pripomína AFP. Opozícia tieto voľby, v ktorých zvíťazil Lukašenko, označila za zmanipulované.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok