Takmer 100-tisíc ľudí uviazlo v Mariupole. Čelia hladu a neustálemu ruskému bombardovaniu

TA3 TASR
23.3.2022 06:48

Takmer 100 000 ľudí je uviaznutých v ruinách ukrajinského mesta Mariupoľ, kde čelia hladu a smädu, a neustálemu ruskému bombardovaniu. Povedal to v noci na stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajina Mariupol ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Z tohto prístavného mesta na juhovýchode Ukrajiny už podľa ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch odišli desaťtisíce obyvateľov. Zelenskyj oznámil, že za obdobie posledných 24 hodín z Mariupola ušlo viac ako 7000 osôb. Jednu zo skupín, ktorá cestovala po dohodnutej humanitárnej trase západne od mesta, však podľa jeho slov zadržali "okupanti". Prezident upozornil, že tisíce ďalších osôb z mesta odísť nemohli, pretože humanitárna situácia sa zhoršila.

"Dnes sa v meste ešte stále nachádza takmer 100 000 ľudí v neľudských podmienkach. V úplnom obkľúčení, bez potravy, vody, liekov a pod neustálym ostreľovaním a bombardovaním," povedal. Ukrajinský prezident Rusko opätovne vyzval, aby civilistom umožnilo mesto opustiť cez bezpečné humanitárne koridory.

Americké ministerstvo obrany (Pentagón) uvádza, že Rusko v súčasnosti na Mariupol útočí delostrelectvom, raketami dlhého doletu i paľbou z lodí v neďalekom Azovskom mori. Generálny tajomník OSN António Guterres v utorok vyhlásil, že je načase, aby Rusko ukončilo "absurdnú vojnu" na Ukrajine, pretože ju aj tak nemôže vyhrať, pripomína AFP.

"Už viac ako dva týždne je Mariupol obkľúčený ruskou armádou a neúprosne bombardovaný. Prečo? Aj keby padol, Ukrajina nemôže byť dobýjaná mesto po meste," zdôraznil generálny tajomník OSN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok