Zdravotníctvo treba výrazne dofinancovať, zhodli sa Raši a Cigániková. Kde na to ale vziať peniaze?

TA3
22.3.2022 21:26

Ministerstvo financií prisľúbilo zdravotným poisťovniam pomoc v podobe 365-miliónového balíka peňazí. Bude to stačiť? Pacientom totiž hrozilo, že v ambulanciách dostanú už len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. V akom stave je naše zdravotníctvo? O tom sme v Téme dňa diskutovali s Richardom Rašim a Janou Bittó Cigánikovou.

tema_dna_20220322_1.jpg
TA3

"Istota pre segment zdravotníctva je teraz 100 miliónov eur," reagoval Raši na iniciatívu v podobe záchranného balíka ministerstva financií. Základná potreba na chod nemocníc a ambulancií je podľa neho minimálne na úrovni 300 miliónov eur, treba tiež vyčleniť peniaze na stabilizáciu zdravotníckeho personálu. 100 miliónov eur, ktorú sú už aktuálne isté, ale podľa Rašiho nebude vôbec stačiť na to, čo systém potrebuje.

Podľa Cigánikovej by sa niektoré opatrenia, ktoré sú aktuálne nastavené, mali zmeniť. Veľa financií ide podľa nej ešte stále na PCR testovanie, ktoré v čase omikronu už vraj nemá taký zmysel. "Písala som aj ministrovi zdravotníctva nech toto opatrenie zruší, netreba to zbytočne predlžovať," uviedla s tým, že na tom vieme ušetriť. Z úst ministra financií podľa nej často zaznievajú veci, ktoré nie sú faktami. "Rozumiem, že peňazí je málo, ale mohlo by dôjsť k vyššej efektivite. Zamerala by som sa aj na systémové opatrenia, bude to na vláde," dodala.

Podľa Rašiho pridaním len jeden poisťovni obetujeme poistencov, ktorí sú inde. "Stále nejaké financie sú, v rezerve vlády sú vyhradené peniaze na covidové opatrenia, dala by sa použiť aj časť z týchto peňazí," navrhol.

Aká je situácia vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni? Cigániková je toho názoru, že niektoré veci sa už zlepšili a snaží sa dobehnúť aj súkromné zdravotné poisťovne, čo vníma ako dobré, pretože v konečnom dôsledku ide o prínos pre poistenca. Podľa Rašiho je však aktuálny systém, ktorý máme, zle nastavený. Cigániková je opačného názoru, prerozdeľovací mechanizmus je podľa nej dobrý. Diskusiu o tom však uvíta. "Ak VšZP bude pokračovať v zlepšení, ktoré má a budú viesť konkurenčnú a férovú súťaž, je to oveľa lepšia správa pre pacienta ako nezmyselné dotácie," dodala.

Vhodnou alternatívou by podľa Rašiho bola aj jedna poisťovňa, akceptuje však stav, aký na Slovensku máme. "Realitou sú tri poisťovne, nie je úplne fér, keď sa dajú peniaze iba jednej z nich," dodal.

Cigániková je aj naďalej za multisystém poisťovní, čím viac hráčov na trhu, tým väčší je aj boj o poistenca. Podľa Cigánikovej však v minulosti nastali aj politické zlyhania a aj pre rozhodnutia politikov sa VšZP dostala do problémov.

Zvládneme napokon aj s týmto nastavením zdravotníctva nápor utečencov z Ukrajiny? Podľa Rašiho môže nastať problém aj pre slovenských pacientov, ak nedôjde k výraznému dofinancovaniu zdravotníctva. S tým, že zdravotníctvo treba zafinancovať systémovo, súhlasila aj Cigániková.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok