Ruský novinár Muratov oznámil, že vydraží svoju Nobelovu medailu. Výťažok venuje utečencom

TA3 TASR
22.3.2022 18:26

Ruský novinár a laureát Nobelovej ceny mieru Dmitrij Muratov v utorok oznámil, že vydraží svoju Nobelovu medailu a výťažok z tejto aukcie venuje na pomoc ukrajinským utečencom.

Nobelovu cenu za fyziku získali Manabe, Hasselmann a Parisi
TASR/AP

Muratov je šéfredaktorom nezávislého ruského denníka Novaja gazeta, ktorý sa prednedávnom rozhodol z dôvodu cenzúry odstrániť zo svojej webovej stránky všetok materiál spojený s ruskou "vojenskou operáciou" na Ukrajine. Spravil tak v reakcii na hrozbu trestného stíhania svojich novinárov i občanov, ktorých vyjadrenia by neboli v súlade s oficiálnym postojom ruskej vlády. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"S Novou gazetou sme sa dohodli, že darujeme medailu Nobelovej ceny mieru za rok 2021 fondu na pomoc ukrajinským utečencom. Je ich už desať miliónov. Žiadam aukčné domy, aby (na túto ponuku) zareagovali a ponúkli túto svetoznámu cenu do dražby," uviedol Muratov.

Muratov získal vlani Nobelovu cenu mieru spolu s filipínskou novinárkou Mariou Ressaovou. Túto cenu vtedy venoval šiestim novinárom Novej gazety, ktorí boli pre svoju prácu zavraždení.

Ruská vojenská invázia na Ukrajine sa začala 24. februára. Podľa Muratova a denníka Novaja gazeta, ktorý je voči Kremľu kritický, je v súvislosti s konfliktom na Ukrajine potrebné pristúpiť k piatim krokom: "Zastaviť boje, vymeniť si väzňov, vydať si telá obetí, vytvoriť humanitárne koridory a poskytnúť pomoc a podporu utečencom". 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok