Rusko vojnu na Ukrajine nemôže vyhrať. Skôr či neskôr bude musieť prejsť z bojiska k mierovému stolu, uviedol šéf OSN

TA3 ČTK
22.3.2022 16:14

Generálny tajomník OSN António Guterres v utorok vyzval na okamžité ukončenie vojny, ktorú Rusko pred mesiacom začalo inváziou na Ukrajinu. V tejto súvislosti uviedol, že Ukrajinci čelia "živému peklu" a že Rusko vojnu nemôže vyhrať a bude musieť zasadnúť k rokovaciemu stolu. Informujú o tom zahraničné agentúry.

Ukrajina Kyjev
TASR/AP

"Pokračovanie vojny na Ukrajine je morálne neprípustné, politicky neobhájiteľné a vojensky nezmyselné," povedal Guterres novinárom v New Yorku. Vojnu Guterres označil za "absurdnú" a dodal, že ju Rusko svojou agresiou nemôže vyhrať. Aj v prípade pádu ukrajinského prístavného mesta Mariupolu podľa Guterresa 

"Ukrajinu nemožno dobyť mesto po meste, ulicu po ulici, dom po dome". "Túto vojnu nemožno vyhrať. Skôr alebo neskôr budete musieť prejsť z bojiska k mierovému stolu," citovala ho agentúra DPA.

Guterres vyzval na okamžité prímerie a zopakoval, že ruská vojna je nelegitímna, porušuje Chartu OSN a spôsobila otrasné utrpenie. Od začiatku ruskej invázie 24. februára podľa Guterresa ušlo zo svojich domovov zhruba desať miliónov Ukrajincov. 

Generálny tajomník OSN zároveň poznamenal, že dôsledky konfliktu sú pociťované po celom svete vzhľadom na prudko rastúce ceny potravín, energií a hnojív, čo podľa neho môže prerásť do globálnej potravinovej krízy.

Rusko svoj útok na Ukrajinu označuje za "zvláštnu vojenskú operáciu" s cieľom zničiť ukrajinskú vojenskú infraštruktúru. Ukrajina a jej západní spojenci Moskvu obvinili z bezohľadných útokov na civilistov. To Moskva popiera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok