Šéf gréckej diplomacie chce osobne viesť humanitárnu misiu do Mariupola, kde žijú tisícky etnických Grékov

TA3 TASR
22.3.2022 15:17

Grécky minister zahraničných vecí Nikos Dendias v utorok uviedol, že chce byť na čele humanitárnej misie do obliehaného ukrajinského prístavného mesta Mariupol, kde žijú tisíce etnických Grékov.

Grécko: Šéf diplomacie Dendias chce osobne viesť humanitárnu misiu do Mariupola
TASR/Pavol Zachar

Informovala agentúra Reuters. Ukrajina v utorok apelovala na Rusko, aby povolilo humanitárnu pomoc do Mariupola a nechalo civilistov opustiť mesto, o ktorom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že je zdevastované ruským bombardovaním.

Rusko popiera, že by sa cielene zameriavalo na civilistov, a obviňuje Ukrajinu z opakovaného zlyhania pri zaistení bezpečného prechodu pre civilistov z Mariupola. Ukrajina v pondelok odmietla ultimátum, aby mesto do úsvitu kapitulovalo, ako podmienku pre bezpečný odchod civilistov.

Dendias uviedol, že prioritou Grécka je chrániť neozbrojených civilistov a etnických Grékov žijúcich v Mariupole, a dodal, že o humanitárnej misii už informoval ukrajinské i ruské úrady. "Mám v úmysle viesť túto pomoc osobne," uviedol pre médiá po stretnutí s gréckym generálnym konzulom v Mariupole Manolisom Andrulakisom, posledným diplomatom Európskej únie, ktorý minulý týždeň opustil obliehaný ukrajinský prístav.

Dendias ďalej uviedol, že humanitárnu misiu do Mariupola koordinuje s Medzinárodným výborom Červeného kríža. Mariupol, ktorý mal pred vojnou viac než 400-tisíc obyvateľov, mal historicky značnú populáciu etnických Grékov, pripomína Reuters. Od začiatku ruských útokov na Mariupol zahynulo najmenej desať etnických Grékov a niekoľko ďalších utrpelo zranenia. Viac než 150 gréckych občanov, členov posádok plavidiel a etnických Grékov podľa údajov vlády v Aténach z oblasti evakuovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok