Opozícia opäť neuspela, Klimeša za predsedu NKÚ nezvolili

TASR, TA3
11.12.2012 18:10

Ani druhý kandidát opozičných strán na predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Vladimír Klimeš do funkcie zvolený nebol. V tajnej voľbe mu dnes odovzdalo hlas len 59 poslancov z 136 prítomných. Proti bolo 31 a zdržalo sa 40 členov snemovne, šesť hlasovacích lístkov bolo neplatných.

Klimeš ako jediný uchádzač postupuje do opakovanej voľby.

Vladimír Klimeš, ktorý v roku 2010 kandidoval do NR SR vo farbách SaS, je už druhým kandidátom opozície na čelo NKÚ. Prvým bol Kamil Krnáč (SaS), ktorý v dvoch pokusoch o zvolenie neuspel, následne kandidatúru odmietol. Pri prvej voľbe v júli získal Krnáč len 53 hlasov, čo znamená, že ho nevolila ani celá opozícia. Ani jedna zo strán však záporné hlasovanie nepriznala. V opakovanej voľbe v septembri získal 63 hlasov.

Vládny Smer-SD už dlhšie opakuje, že opozičný nominant bude zvolený, ak ho podporí celá opozícia. Premiér Robert Fico niekoľkokrát deklaroval, že post šéfa NKÚ patrí opozícii.

Na čele NKÚ je v súčasnosti presluhujúci Ján Jasovský (nominant ĽS-HZDS), ktorému uplynulo funkčné obdobie vo februári. Keďže nástupcu nemá, úrad riadi ďalej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok