Nemecko má problém s nedostatkom personálu. Nemocnice fungujú v obmedzenom režime

TA3 TASR
22.3.2022 09:19

Nemocnice v Nemecku bojovali počas vlny koronavírusového variantu omikron s rozsiahlym výpadkom personálu a aj v súčasnosti mnohé z nich pracujú v obmedzenom režime, uviedol v utorok prezident Nemeckej interdisciplinárnej asociácie intenzívnej starostlivosti a urgentnej medicíny Gernot Marx.

B.Bystrica:V Rooseveltovej nemocnici stúpol počet chorých zdravotníkov na stovku
TASR/Dušan Hein

"Vysoký počet pozitívne testovaného personálu je pre mnohé nemocnice veľmi zaťažujúci," povedal Marx pre denník Augsburger Allgemeine. "Aj dnes pracuje 518 z 1320 jednotiek intenzívnej starostlivosti v obmedzenom režime," priblížil. V spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko je tiež podľa neho "veľmi zreteľne cítiť dôsledky karnevalového efektu", píše DPA.

Na závažné problémy s výpadkami personálu v dôsledku karantény a izolácie poukázal aj prezident Nemeckého združenia nemocníc (DKG) Gerald Gass. Ako uviedol pre médiá, "aktuálne prieskumy ukazujú, že 75 percent nemocníc v Nemecku nie je schopných ponúknuť bežný rozsah svojich služieb, pričom hlavnou príčinou sú predovšetkým výpadky personálu".

Vysoká incidencia koronavírusu nepredvída uvoľnenie situácie v Nemecku ani počas nasledujúcich týždňov, píše DPA. Pozitívom je, že miera zaťaženia jednotiek intenzívnej starostlivosti ďalej nestúpa.

Gass však upozornil aj na finančné dôsledky pre nemocnice z dôvodu obmedzení pravidelnej starostlivosti a vyzval spolkovú vládu na dlhodobú podporu zdravotníckych zariadení, dodáva DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok