Ruský súd vyhlásil opozičného lídra Navaľného vinným z podvodu, poslal ho na deväť rokov do väzenia

TA3 ČTK TASR
22.3.2022 08:59

Ruský súd v novom procese poslal opozičného predáka Alexeja Navaľného na deväť rokov do väzenia, dopoludnia ho uznal vinným z podvodu a pohŕdania súdom. Oznámila to agentúra TASS. Prokuratúra pre známeho kritika Kremľa žiadala v súvislosti s obvinením z podvodu a pohŕdania súdom 13 rokov väzenia.

Navaľnyj si trest odpyká v trestaneckej kolónii s najvyšším stupňom stráženia. Sudkyňa Margarita Kotovová okrem toho udelila v utorok lídrovi ruskej opozície i pokutu vo výške 1,2 milióna rubľov (8285 eur).

Agentúra AFP upozorňuje na to, že okamžite po vynesení rozsudku nebolo jasné, či si ruský opozičný politik tento trest odpyká súbežne s 2,5-ročným trestom vyneseným v kauze Yves Rocher. Tento trest si Navaľnyj odpykáva v trestaneckej kolónii už od februára 2021.

Ruská prokuratúra pre Navaľného pôvodne žiadala 13 rokov väzenia v zariadení s najvyšším stupňom stráženia. Tento trest mal zahŕňať aj 2,5-ročný trest, ktorý si Navaľnyj aktuálne odpykáva.

Bol obžalovaný z miliónovej sprenevery

Utorkové zasadanie súdu sa konalo priamo v nápravnovýchovnom tábore č. 2 v meste Pokrov, kde si politik odpykáva väzenský trest vynesený v kauze údajnej sprenevery Yves Rocher.

Alexej Navaľnyj bol obžalovaný z toho, že spreneveril milióny dolárov z príspevkov od darcov určených na podporu svojich politických organizácií. Prípad pohŕdania súdom zase súvisel s obvineniami, že Navaľnyj sa neúctivo správal k sudkyni Vere Akimovovej, ktorá s ním viedla proces v kauze údajného ohovárania jedného veterána druhej svetovej vojny.

"Navaľnyj sa dopustil podvodu, teda krádeže cudzieho majetku pomocou ľsti," uviedla podľa agentúry TASS sudkyňa Margarita Kotovová. Podľa serveru Kommersant sudkyňa popredného ruského opozičného aktivistu uznala vinným zo zvlášť rozsiahleho podvodu. V prípade urážky súdu zatiaľ sudkyňa verdikt nevyniesla, poznamenala agentúra TASS.

V Nemecku sa zotavoval z otravy

Sám Navaľnyj už skôr vyhlásil, že je nevinný, a podotkol, že za vraždu sa obvykle dávajú miernejšie tresty, než aký pre neho teraz žiada prokuratúra. Predvlani sa niekoľko mesiacov zotavoval v Nemecku z otravy, ktorú podľa západných laboratórií spôsobila bojová látka zo skupiny novičok. Navaľnyj obvinil Kremeľ, ten obvinenie odmietol a spochybnil aj otravu. Polícia opozičníka po návrate do vlasti zatkla a teraz si odpykáva zhruba 2,5 ročný trest kvôli porušeniu podmienky skoršieho rozsudku za údajnú spreneveru. Navaľnyj označil svoje väznenie za politicky motivované. V krajine vlani vypukli kvôli jeho väzneniu rozsiahle protesty, proti ktorým úrady tvrdo zasiahli.

Opozičného vodcu a jeho priaznivcov ruské úrady označili za podvratné živly odhodlané destabilizovať Rusko s podporou Západu, poznamenala agentúra Reuters. Mnoho Navaľného spojencov z Ruska ušlo, aby sa vyhli reštrikciám alebo väzneniu vo vlasti. Jeho priaznivci však na sociálnych sieťach naďalej vyjadrujú svoje politické postoje, vrátane nesúhlasu s ruskou inváziou na Ukrajine, dodal Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok