Nemocnice sa stále s poisťovňami nedohodli na financovaní na rok 2022, hrozia vypovedaním zmlúv

TA3 TASR
21.3.2022 20:21

Malé a stredné nemocnice sa stále s poisťovňami na financovaní zdravotnej starostlivosti na rok 2022 nedohodli. Po rokovaniach to potvrdili zdravotné poisťovne. Nemocnice hrozia vypovedaním zmlúv.

poistenie karta poistovňa zdravotníctvo ilu 1140px (TASR/Michal Svitok)
TASR/Michal Svitok

"Predmetom dnešného rokovania s ANS bol spôsob a výška financovania zdravotnej starostlivosti na rok 2022 v ústavných zdravotníckych zariadeniach. ANS a VšZP na dnešnom rokovaní nedospeli k vzájomnému konsenzu a rokovania naďalej pokračujú," spresnila manažérka oddelenia komunikácie Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Eva Peterová.

Hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union Beáta Dupaľová Ksenzsighová uviedla, že navýšenie úhrad v súlade so schváleným rozpočtom nie je podľa nemocníc dostatočné. "Podľa našich aktuálnych prepočtov v systéme verejného zdravotného poistenia bude chýbať minimálne 382 miliónov eur," doplnila.

Predstavitelia Asociácie nemocníc Slovenska požadujú zvýšenie o 12 percent, odôvodňujú ho nárastom cien energií a infláciou. Podľa PR špecialistu zdravotnej poisťovne Dôvera Mateja Štepianskeho by to však vyžadovalo rozpustenie rezervy, ale aj ďalšie dofinancovanie zdravotníctva. 

"Zástupcovia ANS nás zároveň informovali, že ak nedôjde k dohode a akceptovaniu ich požiadaviek, podajú výpovede zo zmlúv o poskytovaní zdravotnej starostlivosti," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok