V Číne sa zrútilo lietadlo. Na palube bolo vyše 130 ľudí, pád zrejme nikto neprežil

TA3 TASR
21.3.2022 09:28

Na palube lietadla leteckej spoločnosti China Eastern Airlines, ktoré sa v pondelok zrútilo na juhu Číny, bolo v čase nehody 132 ľudí. Nehodu zrejme nikto neprežil. Informovala o tom agentúra Reuters.

Čínsky úrad pre civilné letectvo uviedol, že kontakt s lietadlom bol prerušený v čase, keď prelietalo nad mestom Wu-čou, neďaleko ktorého sa zrútilo. Bezprostredne po nehode nebola známa jej príčina. Čínske média pôvodne informovali o 133 ľuďoch na palube.

CAAC však údaj spresnil s tým, že na palube lietadla bolo v čase nehody 123 pasažierov a deväť členov posádky. O páde ako prvé informovali čínske médiá, medzičasom však informáciu potvrdila aj čínska letecká spoločnosť, ktorej lietadlo patrilo.

"Môžeme potvrdiť, že lietadlo sa zrútilo," uviedla China Eastern Airlines vo vyhlásení. Zároveň zverejnila telefónne číslo určené pre príbuzných ľudí, ktorí sa v čase nehody nachádzali na palube lietadla. Bezprostredne po nehode nebol známy počet obetí ani ranených. CAAC na miesto pádu vyslal záchranný tím. Čínske médiá s odvolaním sa na jedného zo záchranárov uviedli, že pri nehode prišlo k úplnému zničeniu lietadla a na mieste nenašli nič, čo by nasvedčovalo, že nehodu niekto prežil. Po jeho páde vypukol rozsiahli požiar, ktorý podľa agentúry AP zachytili aj satelity amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír.

Podľa údajov leteckého portálu Flightradar24 sa zrútilo šesťročné lietadlo typu Boeing 737-800. Išlo o let, ktorý smeroval z čínskeho mesta Kchun-ming do mesta Kuang-čou. Podľa britskej spoločnosti OAG, ktorá sa venuje zberu dát v globálnej leteckej doprave, sú aerolínie China Eastern Airlines šiestou najväčšou leteckou spoločnosťou na svete podľa týždennej plánovej prepravnej kapacity a najväčšou leteckou spoločnosťou v Číne. Bezpečnosť čínskeho leteckého priemyslu patrí medzi najlepšie na svete.

K leteckej nehode podobných rozmerov tam prišlo naposledy v roku 2010, keď zahynulo 44 z 96 pasažierov regionálneho letu spoločnosti Henan Airlines. To sa pre zlú viditeľnosti zrútilo, keď prichádzalo na letisko v I-čchune. K najhoršej leteckej katastrofe prišlo v Číne podľa Reuters v roku 1994, keď sa zrútilo lietadlo Tupolev Tu-154 leteckej spoločnosti China Northwest Airlines. Pri tejto nehode zahynulo všetkých 160 ľudí, ktorí sa nachádzali na palube.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok