Krištáľové krídlo za rok 2021 pozná svojich laureátov

TA3 TASR
21.3.2022 00:00

Ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2021 udelili v nedeľu večer v priestoroch Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave slovenským osobnostiam z hospodárskej, vedeckej, kultúrnej, športovej a spoločenskej sféry. O nových laureátoch v deviatich kategóriách a mimoriadnom ocenení v 25. ročníku rozhodli odborné poroty a Veľká porota.

Krištáľové krídlo za rok 2021 pozná svojich laureátov
TASR – Jakub Kotian

Prvou ocenenou bola v kategórii filantropia Adriana Havašová, výkonná riaditeľka a psychologička Poradenského Centra Nádej, kde dlhodobo pomáha obetiam domáceho a partnerského násilia začať nový život.

Milan a Tatiana Kovalančíkovci si odniesli Krištáľové krídlo v kategórii hospodárstvo. Manželia stoja za spoločnosťou Mobilonline, najväčšou špecializovanou sieťou predajní mobilov na Slovensku. Ich firma je špecialistom v oblasti predaja a výkupu mobilných telefónov s najširším sortimentom príslušenstva.

Ocenenie v kategórii šport

Ocenenie v kategórii šport získal Erik Vlček, reprezentant v rýchlostnej kanoistike v súťaži štvorkajaku a dvojkajaku. Ako prvý Slovák v histórii si pripísal v roku 2021 svoju šiestu účasť pod piatimi kruhmi, čo je historický rekord v počte olympijských účastí.

Režisérka a performerka Sláva Daubnerová, priekopníčka alternatívnych prístupov v divadle, získala ocenenie v kategórii divadlo a audiovizuálne umenie za autorskú inscenáciu Masterpiece.

V kategórii výtvarné umenie si Krištáľové krídlo prevzal Patrik Illo, sklársky dizajnér a vizuálny umelec, ktorý vo svojom diele spája úctu k remeslu aj experimentovanie, design sériových výrobkov a tvorbu unikátnych sklenených artefaktov.

Ocenenie v kategórii hudba získala jedna z najhranejších a najobľúbenejších slovenských skupín Peter Bič Project. Skupinu pochádzajúcu z Košíc založil frontman kapely Peter Bič v roku 2010.

V kategórii publicistika a literatúra dostal ocenenie prozaik a literárny vedec Stanislav Rakús, emeritný profesor na Katedre slovenského jazyka a literatúry Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity. V roku 2021 vydal knihu poviedok Ľútostivosť, v ktorej uplatňuje nový typ poetiky.

Kategória inovácie a startupy

V kategórii inovácie a startupy patrí ocenenie Matejovi Ftáčnikovi, technologickému podnikateľovi roka 2019 a spoluzakladateľovi softvérovej firmy Vacuumlabs a Vacuum Group, inkluzívneho ekosystému, ktorý sa usiluje zmeniť svet k lepšiemu.

Špičkový odborník v oblasti chirurgie profesor Peter Šimko, ktorý počas svojho pôsobenia úspešne operoval tisícky pacientov vrátane najvyšších ústavných činiteľov a spoločensky významných osobností, získal Krištáľové krídlo v kategórii medicína a veda. V roku 2021 uviedol do života záverečný piaty diel projektu profesora Jaroslava Simana Princípy chirurgie, ktorého relevantnú časť tvoria cenné kapitoly o úrazovej chirurgii.

Mimoriadnu cenu si prevzal Štefan Svitko, ktorý na Rely Dakar 2021 predviedol nielen športové výkony, ale aj mimoriadny ľudský rozmer zápolenia a športového ducha. Počas pretekov zastavil, aby pomohol zranenému súperovi, ktorý si pri páde zlomil ruku. Nebolo to prvý raz, čo zastavil počas pretekov, aby pomohol svojim súperom. Aj vďaka ďalším činom získal európsku cenu fair play 2021 za príkladné vystupovanie v duchu humanizmu a spolupatričnosti počas pretekov Rely Dakar, na ktorých nechýbal od roku 2010 ani jediný raz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok