Možný návrat Berlusconiho vystrašil trhy

SITA, TA3
11.12.2012 08:53

Budúca talianska vláda by sa mala držať reformného kurzu, ktorý nastavil premiér Mario Monti. Tvrdia to európski partneri Ríma v reakcii na Montiho rozhodnutie odstúpiť z funkcie po schválení rozpočtu na budúci rok.

Možný návrat Berlusconiho vystrašil trhy
SITA

Jeho víkendové vyhlásenie, ako aj možný návrat Silvia Berlusconiho do vrcholovej politiky, otriasli investormi a spôsobili výpredaj na akciových trhoch.

Európski politici naopak varujú, že Montiho politika musí pokračovať, aby sa zabránilo návratu krízy. Práve kvôli nej ho pred rokom poverili úlohou zachrániť tretiu najväčšiu ekonomiku eurozóny pred kolapsom na grécky spôsob. "Monti bol vynikajúci premiér a dúfam, že jeho politické rozhodnutia ostanú v platnosti aj po voľbách," povedal stály predseda Rady Európy Herman van Rompuy. Európa pritom neskrýva nevôľu z možného návratu Silvia Berlusconiho. "Je to urážka nie tak pre mňa osobne ako pre slobodnú vôľu Talianov," komentoval bývalý premiér, ktorý je opradený škandálmi.

Možnosť jeho návratu do funkcie však spôsobila rozruch nielen v politike, ale aj na finančných trhoch. "Dá sa očakávať zosilnenie protiúspornej a protireformnej rétoriky, čo sa pravdepodobne premietne do vyšších rizikových prémií talianskych aktív," vyhlásili analytici banky Goldman Sachs. Hlavný indikátor dôvery investorov, ktorým je rozdiel medzi talianskymi desaťročnými štátnymi obligáciami a ich menej rizikovým nemeckým ekvivalentom, sa už zvýšil na 362 bázických bodov. To je o 37 bodov viac ako v piatok minulý týždeň. Index akcií najväčších talianskych spoločností na milánskej burze poklesol o 3 percentá, pričom najviac klesli bankové akcie, ktoré sú najviac citlivé na možný návrat dlhovej krízy.

Nová talianska vláda sa bude musieť boriť s hlbokou recesiou, rekordnou nezamestnanosťou a obrovským dlhom verejných financií, ktorý tento rok prekročí hodnotu 126 percent HDP. Hĺbku krízy podčiarkli pondelňajšie údaje, podľa ktorých sa HDP Talianska v treťom štvrťroku zmenšil o 2,4 percenta a priemyselná produkcia v októbri poklesla o 1,1 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok