Starosta Ľvova požiadal o medzinárodnú pomoc s cieľom starostlivosti o vojnových utečencov

TA3 TASR
18.3.2022 20:00

Starosta západoukrajinského mesta Ľvov Andrij Sadovyj požiadal v piatok o medzinárodnú pomoc s cieľom starostlivosti o státisíce vojnových utečencov nachádzajúcich sa v jeho regióne.

Dobrovoľník ukrajinských síl územnej obrany pomáha žene prejsť cez ulicu v Charkove
TASR/AP

Najviac naliehavá je potreba finančných prostriedkov na zásobenie ľudí potravinami a liekmi, ako aj na výstavbu kontajnerových domov, mobilných sprchovacích zariadení a toaliet, povedal v piatok Sadovyj pre nemecký denník Süddeutsche Zeitung. "Napokon, nemôžeme nechať ľudí v telocvični alebo na javisku divadla navždy," poznamenal starosta Ľvova. 

Niekoľko ruských rakiet zasiahlo v piatok oblasť v okolí letiska v Ľvove, pripomína DPA. Mesto, ktoré patrí do Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, sa nachádza vo vzdialenosti zhruba 80 kilometrov od členskej krajiny Severoatlantickej aliancie Poľska.

Podľa Sadového prijal Ľvov a okolitý región každý po zhruba 200.000 vojnových utečencov. "Najväčšia hodnota dohody s Ruskom je v papieri, na ktorom je napísaná," poznamenal starosta Ľvova v súvislosti s možnou mierovou dohodou s Ruskom. "Rusko bolo, je a vždy bude naším susedom. A Rusko bolo, je a vždy bude pre nás hrozbou," dodal Sadovyj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok