Rusko považuje nedostatok cukru za neoprávnený. Preskúma zvyšovanie cien

TA3 TASR
17.3.2022 19:22

Ruský Federálny protimonopolný úrad (FAS) vo štvrtok oznámil, že vykonáva „protikartelové“ kontroly u hlavných výrobcov cukru po prudkom zvýšení jeho cien v reakcii na nedostatok v niektorých regiónoch, ktorý považuje za „neoprávnený“. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

cukor sladké 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Neoverené videozáznamy z ruských regiónoch zverejnené v uplynulých dňoch a na sociálnych sieťach ukázali, ako sa dôchodcovia v supermarketoch tlačia v snahe získať čo najviac balíkov cukru.

Mnohí Rusi považujú cukor spolu s ďalšími položkami, ako je pohánka a soľ, za základné produkty na vytváranie zásob v čase krízy. Ponáhľajú sa preto nakúpiť si zásoby po tom, čo západné sankcie proti Rusku v súvislosti s konfliktom na Ukrajine oslabili rubeľ a zvýšili ceny potravín.

"Moja svokra bola včera v obchode a nezostal tam žiadny cukor a ani v iných obchodoch ho nenašla," povedal Oleg, stavbár z mesta Vladimír s tým, že "ľudia sú znepokojení".

Medziročná miera inflácie v Rusku sa do 11. marca vyšplhala na najvyššiu úroveň od konca roka 2015. A ceny cukru za týždeň vyskočili o 12,8 %, ukázali v stredu (16. 3.) údaje štatistického úradu Rosstat. Úrady ľuďom povedali, že nie je dôvod na panický nákup potravín.

"Absencia cukru na pultoch obchodov vo viacerých regiónoch je spôsobená náporom dopytu, ktorý podporujú nepoctivé organizácie," uviedol protimonopolný úrad FAS s tým, že kontroluje výrobcov cukru, obchodné reťazce a dodávateľov.

Podľa analytikov nedostatok bol spôsobený spotrebiteľským správaním, a nie nedostatkom cukru. Predaj cukru sa od začiatku marca zvýšil približne 6,5-násobne.

Rusko zakázalo vývoz cukru do 31. augusta a stanovilo bezcolnú kvótu na dovoz 300-tisíc ton cukru a surového cukru ako súčasť opatrení, o ktorých dúfa, že zmiernia infláciu potravín.

Tieto opatrenia spolu s plánovaným rozšírením výsevnej plochy pre cukrovú repu v roku 2022 o 1,1 milióna hektárov zvýšia domácu ponuku, uviedlo začiatkom týždňa ministerstvo poľnohospodárstva.

"S cukrom nemáme problémy, naši výrobcovia ho vyrábajú v dostatočnom množstve," povedal vo štvrtok štátny tajomník ministerstva priemyslu a obchodu Viktor Evtuchov.

"Vzhľadom na prijaté rozhodnutie zakázať vývoz a povoliť voľný dovoz tohto produktu naozaj neočakávame žiadny nedostatok tohto tovaru, po ktorom je dnes zo strany obyvateľstva veľmi vysoký dopyt," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok