Protivzdušné systémy pre Ukrajinu sa Rusku nepáčia: Boli by destabilizačným faktorom

TA3 TASR
17.3.2022 15:39

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok uviedlo, že poskytnutie systémov protivzdušnej obrany Ukrajine by bolo destabilizačným faktorom, ktorý by krajine nepriniesol mier. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dosadenú proruskú primátorku začala Ukrajina stíhať pre vlastizradu
TASR/AP

"Takéto dodávky... by boli destabilizačným faktorom, ktorý rozhodne neprinesie Ukrajine mier... Z dlhodobého hľadiska by to mohlo mať oveľa nebezpečnejšie následky," povedala na brífingu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v stredu amerických zákonodarcov, aby urobili viac pre ochranu Ukrajiny, ktorá čelí ruskej vojenskej invázii. Chcel, aby USA presadili zavedenie bezletovej zóny nad Ukrajinou, a požiadal o lietadlá a obranné systémy.

Ako poznamenal Reuters, slovenský premiér Eduard Heger ešte v nedeľu uviedol, že NATO by mohlo prediskutovať otázku dodania slovenského systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine. Spojené štáty a ich spojenci sa chcú vyhnúť zatiahnutiu NATO do konfliktu, ale poskytujú Kyjevu vojenskú pomoc odvtedy, čo Rusko 24. februára napadlo Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok