Ruský plyn nevieme nahradiť zo dňa na deň. Pre Duslo by obmedzenie spotreby znamenalo úplnú odstávku

TA3
18.3.2022 07:00

Úvahy o úplnom a okamžitom odstrihnutí sa od ruského plynu a ropy sme v uplynulých dňoch opakovane počuli z úst najvyšších predstaviteľov Slovenska. Čo by spôsobilo stopnutie dodávok ruských surovín? Dokážu slovenské podniky byť nezávislé? Aj o tom sme hovorili s generálnym riaditeľom šalianskeho Dusla Petrom Bláhom.

Najviac plynu spotrebuje Duslo

Šéf Dusla priznal, že z politických vyjadrení o vypnutí ruského plynu sú v spoločnosti konsternovaní. "Samozrejme, chápeme, čo nastalo. Vojna na Ukrajine určite nepomohla dobrému vývoju ekonomiky. Musíme však uvažovať nad tým, že aktuálne je Slovensko najzranitelnejšou krajinou v rámci celej európskej 26-tky v otázke nákupu energetických nosičov ako zemný plyn a ropa," priblížil. 

Ak ide o ruský plyn, závislosť Slovenska je na úrovni 85 až 87 percent, v prípade ropy je to až 100 percent. Bláha pripomenul, že najviac zemného plynu na Slovensku spotrebuje práve Duslo, a to nie na teplo, ale ako surovinu na výrobu všetkých svojich produktov. Z plynu vyrába čpavok, minerálne hnojivá alebo organické produkty. "Aktuálne je toto množstvo zemného plynu v podstate nenahraditeľné," skonštatoval Bláha.

"Ak by malo dôjsť k odpojeniu dodávok, Slovensko nemá šancu veľmi rýchlo zareagovať a muselo by sa počítať s tým, že musí dôjsť k zásadnému obmedzeniu spotreby a veľmi pravdepodobne by boli vyhlasované regulačné stupne," priblížil Bláha s tým, že Duslo by v takom prípade bolo donútené odstaviť továreň, a to "zo 100 na nulu".

Problém aj pre železiarne a sklárne

"Buď ten zemný plyn v istej kvalite a objeme budeme mať, alebo musíme továreň odstaviť," zdôraznil šéf Dusla. Problém budú podľa neho mať aj železiarne a sklárne. Bláha skonštatoval, že nárast cien už je, ale ešte sa zväčší a "inflácia bude brutálna".

Bláha si myslí, že o zmene dodávateľa sa dá uvažovať pri odstavení ruskej ropy, ale pri zemnom plyne je to iné. "U zemného plynu aktuálne rýchla alterantíva nie je. Ak tu bude niekedy v budúcnosti alterantíva LNG, sme na ňu nachystaní a pripravení, a to za predpokladu, že tento zemný plyn bude mať identické alebo veľmi podobné parametre a bude ho dostatok," vysvetlil. V tomto prípade bude podľa Blahu rozumné odpútať sa od terajších producentov, "ktorí spôsobili, čo spôsobili".  

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok